РЕКОРДЕН РЪСТ: Цените полетяха рязко нагоре

РЕКОРДЕН РЪСТ: Цените полетяха рязко нагоре

Производствените цени в България са се увеличили с рекордните близо 18% на годишна база, показват последните данни на Националния статистически институт (НСИ).

Общият индекс на цените на производител в България през август се повишава  с 3 % спрямо предходния месец. Най-драстично повишение с 12,7 на сто е регистрирано при производството и разпределението на електрическа енергия, а преработващата промишленост скача с едва 0,4%, докато в добивната промишленост има ценово понижение със 7,4 на сто.

На годишна база общият индекс на цените на производител в страната бележи рекорден ръст от 17,9 на сто.Значително увеличаване на цените с 31,3 на сто спрямо година по-рано е регистрирано при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, в добивната промишленост - с 14,1% и в преработващата промишленост - с 13,9 на сто. По-значителен ръст е отчетен при производството на основни метали - с 44,4%, химични продукти - с 16.7%,  дървен материал и изделия от него, без мебели - с 15,4 на сто. Спад на цените се наблюдава при производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 1,1%.

Индексът на цените на производител на вътрешния пазар в България се увеличава през август с 4,2% на месечна база и със 17,2% спрямо година по-рано. Този на международния пазар пък нараства с малко над 1 % спрямо предходния месец и с 19 на сто в сравнение със съответния месец на 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.