Ръст на осигурените в доброволни пенсионни схеми през 2019 г.

Ръст на осигурените в доброволни пенсионни схеми през 2019 г.

Универсалните пенсионни фондове възстановяват доходността през 2019 г. след отчетения спад за 2018 г. Броят на осигурените лица в универсални пенсионни фондове намалява леко през миналата година спрямо предходната, но се увеличава броят на хората, които се осигуряват в доброволни схеми. Това показват окончателните данни на Комисията за финансов надзор (КФН) за дейността на пенсионните фондове през 2019 г., цитирани от Investor.bg.

Малко над 3,8 млн. души са осигурени в универсален пенсионен фонд, т.е. това са заети лица, които внасят задължителните пенсионни вноски в т.нар. втори стълб на пенсионната система (частните фондове). Те намаляват с 936 души спрямо 2018 г., показват данните.

Същевременно осигурените лица в доброволни схеми се увеличават с близо 2 хил. души до 640 105 души към края на 2019 г. Това означава, че повече българи са решили да спестяват допълнително за пенсия с лични вноски или по договори с осигурители. Разпределението е почти 50/50, с лек превес на осигурените за втора пенсия чрез работодател или друг осигурител.

Средната доходност на универсалните пенсионни фондове е над 6% за 2019 г., след като беше отрицателна за 2018 г. За отделните фондове варира от 3,69% до 8,74%. Средната доходност за периода 2015-2019 г. варира от 1,83% до 4%.

Средната доходност на доброволните фондове е над 5 на сто за миналата година също при отрицателна доходност за 2018 г., като варира 2,72% до 9,25%. Средната доходност за периода 2015-2019 г. варира от 2,19% до 5,28%.

От пенсионноосигурителните дружества, които управляват пенсионните фондове, само ПОД „Топлина“ отчита загуба, но подобрява финансовия си резултат на годишна база. Резултатът на компанията за 2019 г. е загуба в размер на 53 хил. лева спрямо 428 хил. лева година по-рано.

От данните се вижда, че повечето от новоосигурените лица за 2019 г. са служебно разпределени в съответния пенсионен фонд, най-вероятно от осигурител, т.е. затвърждава се тенденцията българинът да не се интересува особено къде отиват парите му за пенсия и как се управляват.

Окончателните данни на КФН показват още, че почти 60 на сто от инвестициите на доброволните пенсионни фондове са в правителствени дългови книжа, които в момента са с изключително ниска доходност, някои и с отрицателна. Почти 28% от инвестициите са в акции, права и варанти. Останалите са разпределени между корпоративни и общински облигации, акции и дялове в колективни инвестиционни схеми, влогове в банки, инвестиционни имоти.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.