Ръст на инвестициите у нас през 2018 г., отчита Караниколов

Ръст на инвестициите у нас през 2018 г., отчита Караниколов

Ръст на инвестициите у нас отчита Агенцията за насърчаване на инвестициите през изминалата година. Това каза министърът на икономиката Емил Караниколов по време на кръгла маса, посветена на темата, организирана от работодателските организации. За 2018 г. инвестициите са в размер от около 850 млн. лева, а за 2017 г. те са 311 млн. лева.

“Днес инвеститорите се насочват към производството и секторите с висока добавена стойност”, коментира Караниколов. По негови думи обаче това се случва за сметка на логистиката, в която е доминирала преди. От началото на годината 130 млн. лв. са инвестициите, които ще открият 1 230 работни места. Одобрените проекти от икономическото министерство за първите три месеца на 2019 г. са 3 и се работи по още 4. Все повече от инвеститорите се насочват към Северна България, отчетоха още от Министерство на икономиката.

“Одобрените проекти са в Враца, Видин, Ботевград, Плевен и други”, обясни ресорният министър. По отношение на мерките за насърчаване на инвестициите, Караниколов коментира, че много хора смятат, че тези мерки се отнасят само за чуждестранните инвестиции. “Това не е така - смятам, че всяка една българска компания, независимо каква е, може да се възползва от облекченията”, каза още Караниколов. За миналата година държавата е дала почти 7 млн. лв. за изграждане на инфраструктура, за възстановяване на разходите за социални осигуровки, това са и 25% от средствата за обучение на нови кадри. Българската икономика е в средните нива на Европейския съюз и причина за това са и ниските доходи, обясни забавянето на ръста на заплатите у нас икономическият министър. “За българските граждани, за държавата, за бизнеса това е много важно - работниците са кръвта на бизнеса”, смята Караниколов. 70% от заплатите у нас се плащат от работодателите, а за да се промени това, България трябва да спре да бъде дестинация за евтина работна ръка. По думите му това вече се променя: “Въпросът е, че тръгнахме от много ниски стъпала, а доходите могат да се увеличат само с по-добре подготвени специалисти”. По негови думи в момента страната се опитва да върне повече ученици и вече има резултат - за последните 2 години има около 40 000 повече ученици в училищата. Недостатък е и това, че липсва коректен диалог между бизнеса и науката. Голяма част от бизнеса се опитва сам да разреши проблема като разработи собствени центрове за преквалификация и дуално обучение, други внасят работници. “Държавата може да е медиатор, но вече сме в пазарна икономика - ако искаме по-добри доходи, трябва да имаме по-добро образование, а за това бизнесът трябва да подава информация”, завърши министърът.

В събитието участваше и финансовият министър Владислав Горанов, който отново заяви, че данъчното облагане на ниво държава няма да бъде променяно. “Усилията, които ще полагаме в следващите няколко месеца, ще са свързани с Европейската централна банка (ЕЦБ), основно фокусирани върху проекта за установяване на сътрудничество с банката и включването на българския лев в обменния механизъм”, поясни Горанов. По негови думи това са все предпоставки, които насърчават инвестициите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.