Ръст на дела на легалния бизнес у нас през 2019 г. (ОБНОВЕНА)

Ръст на дела на легалния бизнес у нас през 2019 г. (ОБНОВЕНА)

Делът на легалния бизнес у нас продължава да върви нагоре и през 2019 г. Докато през 2018 г. той е бил в размер на 79,43 пункта, миналата година той се е покачил до 80,80 пункта. Това показва композитният индекс "Икономика на светло 2019", представен от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Националния център "Икономика на светло днес.

Тенденцията за изсветляване на българския бизнес продължава от 2010 до 2019 г. . Положителните данни са прекъснати единствено през 2014 г., когато индексът намалява краткосрочно в рамките на година.  Повишаването му обаче не е равномерно - то е било най-значително през 2018 г., когато скача с 4.88 пунка. Нарастването му през изминалата година обаче е под средното за всички години в предходния период. 

От АИКБ отчитат, че бавното изсветляване на икономиката през 2019 г. се дължи на липсата на реформи или недостатъчни такива в ключови сектори като

здравеопазване, защита на конкуренцията, правосъдието, вътрешен ред и сигурност, пазар на труда.

За негативен фактор от асоциацията определят и административното повишаване на минималната работна заплата, “довело до избуяване на нови сиви практики сред нискоквалифицираните работници и служители”

Припомняме, че индексът се изчислява по две компоненти - показатели на официални статистически данни и такива от социологически анкети сред работодатели и служители, членуващи в асоциацията. 

„Най-сериозни и дългосрочни проблеми има в областта на трудовия пазар”, коментира проф. Стефан Петранов - ръководител на екипа, създал Композитния индекс "Икономика на светло". Спад се регистрира при

работата с договори и разплащанията в брой

Освен това проучване сред персонала на компаниите разкрива, че служителите са получавали по-малко касови бележки при покупка на дадена стока. 

През тази година от АИКБ актуализираха и разшириха обхвата на индекса, за да могат да се обхванат повече проявления на сивата икономика. За тази цел са усъвършенствани моделите и методологията за изчисляване на показателите. Разработен е и нов показател – „Заетост на светло“, данните от него обаче ще бъдат изчислявани и публикувани от 2021 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.