0

М ножество любопитни и ценни новодарени експонати  показва Военноморският музей във Варна на традиционната си годишна изложба „По пътя към морската история“ .

Множество любопитни и ценни новодарени експонати  показва Военноморският музей във Варна на традиционната си годишна изложба „По пътя към морската история“ .

Експозицията представя голяма част от дарените вещи, документи и снимки, включени в музейния фонд през 2018 година. Сред тях са ръкописът „Военноморска история“ от 1932 г. с автор контрадмирал Иван Вариклечков, албуми с отразените дейности на военния флот от първата половина на ХХ век, снимки на випуски на Морското училище, както и на  отделни личности, свързани с морската ни история.

Показан е и ценен архив от снимки и документи, които дават нови подробности за околосветското плаване на капитан Георги Георгиев. Част от изложбата е и почетната траурна лента от погребалния венец на героя от Първата балканска война капитан I ранг Георги Купов.

Сред интересните технически средства, с които изложбата посреща посетителите, са батитермограф от оборудването на Спасителния кораб „Протео“, оптиката от стария фар на Варненското пристанище, чиято кула е част от външната експозиция на музея, както и светещата глава на плаващ буй със слънчево захранване.

Изложбата „По пътя към морската история“ ще бъде експонирана до 22 февруари 2019 година.