0

К итаристът на Лили Иванова - Ангел Дюлгеров, Рут Колева и други видни музиканти поискаха да свалят от ефира на БНР песните им, участващи в радиоконкурса „Златна пролет“. Това обявиха самите те в писмо до генералния директор Андон Балтаков.

Китаристът на Лили Иванова - Ангел Дюлгеров, Рут Колева и други видни музиканти поискаха да свалят от ефира на БНР песните им, участващи в радиоконкурса „Златна пролет“. Това обявиха самите те в писмо до генералния директор Андон Балтаков.

На 22 април той обяви, че спира гласуването за конкурса, тъй като са постъпили жалби от участници и заради това, че до финала са допуснати 14 вместо 12 песни. Аргументът на журито е, че последните три класирани песни са с равен брой точки. Според Балтаков е трябвало комисията да проведе ново гласуване кой да бъде 12-ият участник. Той посочва, че увеличаването броя на песните финалисти не е одобрявано от управителния съвет на БНР. Директорът на БНР е поискал всеки от 17-те членове на селекционната комисия да обоснове своя избор от 12 песни по четири показателя - музика, текст, аранжимент и изпълнение. Журито е съставено от музикални редактори и звукорежисьори. Жалбите срещу селекцията на песните са две - от участник в конкурса и от творческо сдружение.
В писмото си до директора на БНР финалистите в конкурса изразяват своята обида от отношението към техния труд и посочват, че той не е отговорил на нито един от въпросите, които са му задали и поискаха оставката му. "С действията си вие абсолютно обезценихте стойността, престижа и интегритета на конкурса "Пролет", компрометирахте неговите резултати с нелогичната смяна на регламента и напълно ни обезверихте в мотивацията ни да бъдем част от това начинание" - пишат авторите, сред които са и група „Остава“, и Владимир Михайлов, който се изявява като мафиота Денис Топал в сериала „Братя“. „Моята оставка няма да промени фактическата ситуация за нередности в конкурса. Промените са болезнени - но си струват в името на честността и почтеността. Съжалявам за музикантите, които месеци са се трудили и се чувстват подведени от БНР. Оттеглянето на музиканти от конкурса е личен и рационален избор, който БНР ще уважи, когато получи съответните документи. Може би това е началото на процеса за обновяване в двата конкурса на БНР, които ще се случат през тази година. В името на музиката и културата на България“, заяви Андон Балтаков.