Руското МВР иска достъп до лекарската тайна на пациентите

Руското МВР иска достъп до лекарската тайна на пациентите

Руското Министерство на вътрешните работи настоява да получи достъп до здравните досиета на някои групи пациенти. Полицията иска да оптимизира процеса на получаване на информация за лицата с психически разстройства, както и за страдащите от алкохолизъм и наркотична зависимост. Ръководството на МВР смята, че достъпът до лекарската тайна ще позволи на ведомството да предотвратява извършването на престъпления от споменатите пациенти.

Предвижда се данните за психично болните, алкохолиците и наркоманите да бъдат систематизирани в единна база, която впоследствие да се интегрира с информационния масив на вътрешното министерство. Официалната статистика сочи, че през 2018 г. в страната са фиксиран 931 000 престъпления, като всяко трето от тях е извършено от лице, намиращо се в алкохолно или наркотическо опиянение. За същия период са образувани около 7000 наказателни деля срещу престъпници в невменяемо състояние. Съсловието в бели престилки обаче се обяви против готвеното нововъведение – Руското дружество на психиатрите смята, че предоставянето на достъп до лекарската тайна противоречи на конституцията.

         

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.