0

И зложба, посветена на участието на българи и румънци в Руско-турската война 1877-1878 г., бе открита днес в Регионалния исторически музей в Русе.

Изложба, посветена на участието на българи и румънци в Руско-турската война 1877-1878 г., бе открита днес в Регионалния исторически музей в Русе.

Експозицията вече е представена в Букурещ, а в България се показва за първи път. Инициативата е на русенския културен институт и на Окръжния музей „Теохари Антонеску“ в Гюргево.

В експозицията са представени копия на снимки и документи от времето на това важно и за двете страни историческо събитие, чиито оригинали се съхраняват в държавните архиви на България и Румъния. Сред интересните документи е заповедта за преминаване на Дунава. Голяма част от архивните материали не са показвани досега.

„Руско-турската война е събитие, което е еднакво важно за България и Румъния. Вследствие на тази война ние, румънците, извоювахме своята независимост, а вие, българите – своето освобождение“, каза при откриването на изложбата директорът на музея в Гюргево Йонел Мускалу.

„Събитието е от световно значение, войната всъщност е началото на края на Османската империя“, пък каза историкът от Гюргево Емил Паунеску.

Поясненията към снимките и документите в изложбата са на румънски и български език.