Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

Руските връзки на Цветан Василев се подават от трезора на КТБ

„Капитал“ ги освети погрешка, БГ Мадоф продължава да раздава пликчета с ограбени пари и да се разпорежда от Сърбия

Дебелите руски връзки на Цветан Василев изскочиха и от свидетелските показания по делото за източване на КТБ. Дори флагманът на координираната от олигарха Иво Прокопиев Фабрика за фалшиви новини „Капитал“ не успя да ги прикрие, а напротив – погрешка ги освети. Именно „Капитал“ в последния си брой за пореден път се опита да отклони вниманието на обществото с манипулативна публикация, базирана на свидетелски показания по делото за източването на КТБ.

Прокопиевата медия избирателно се опита да акцентира на различни политически и обществени фигури, за които има показания, че са получавали пликове с пари от касата на източената от БГ Мадоф банка. Акцентира се на конкретни лица, като други са споменати само бегло.

Паралелно с това обаче от кореспонденцията на БГ Мадоф, която публикувахме в началото на тази седмица, е видно, че порочните му методи да раздава пликове с пари, ограбени от КТБ, и да се разпорежда с активи, които задкулисно владее, продължават. Дори и скрит в Белград, Цветан Василев продължава да се прави на ощипан и да пита къде са различни имоти и фирми, купени с парите на вложителите в КТБ, а в същото време задкулисно да раздава указания коя компания как да се управлява и на кого да се плащат пари.

В публикацията на „Капитал“, за да се спази нормативът от фалшиви новини по адрес на Делян Пеевски, неговото име също е намесено на няколко пъти, като уж се цитират свидетелските показания, без реално въобще да фигурира в тях. По класическата рецепта за изготвяне на фалшива новина „Капитал“ цитира показания, а между тях през няколко абзаца залепват без логическа причина името на нашия издател. Базират се напълно на опорните точки, които самият мустакат фараон спусна в безумното си 4-часово интервю за анонимен блогър преди седмица. Без абсолютно никакви доказателства „Капитал“ мултиплицира гнусната лъжа, че едва ли не Пеевски бил спонсориран с пари от КТБ. Още при поставянето на КТБ под спецнадзора на БНБ публично бе представено удостоверение, че Делян Пеевски няма никакви кредити или влогове във фалирания от Василев трезор. А семейството му редовно си е погасявало задълженията и няма непогасени кредити. Няма и никакви активи, предмет на съдебни дела, свързани с несъстоятелността на банката. „Капитал“ изпадна в пълно противоречие, защото хем твърди, че Пеевски не фигурира в свидетелските показания, хем твърди, че се е облагодетелствал от КТБ. По този начин те създават класическа фалшива новина.

И докато се опитва да изпише вежди на Цветан Василев, неговият побратим Иво Прокопиев всъщност му избоде очите, защото освети руските му връзки. Макар и съвсем бегло, между другото сред цитираните показания е споменато името на агента за руско влияние Николай Малинов. Обилно са описани твърденията по адрес на неудобни за Прокопиев фигури, но за Малинов цитатът е само, че касиерката Юлия Илиева твърди, че е давала два-три пъти пари на Малинов от касата през 2013 година. Той е потърсен за коментар, за да отрече, а и някак нехайно е описан като издател на вестник „Дума“, макар че през същата година, която е посочена в цитата, Николай Малинов е действащ депутат. Както неколкократно писахме, Малинов е дългогодишен шеф на движение „Русофили“, яростен защитник на политиката на Кремъл в чужбина, а освен това е и топлата връзка между Цветан Василев и православния руски олигарх Константин Малофеев. Именно с Малофеев банкерът беглец се опита да изтъргува големите активи, купени с пари на вложителите в КТБ, като БТК, НУРТС и „Авионамс“ чрез подставените лица на руския олигарх Пиер Луврие и Дмитрий Косарев. Самият Николай Малинов след фалита на КТБ бе главен участник в един от опитите да бъде превзета финансираната с пари от банката телевизия TV7 и да бъде превърната в рупор на руската пропаганда у нас.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.