0

Х акери откриха в разбитите сървъри на руския научно-изследователския институт „Квант“ описание на създадена от руската Федерална служба за безопасност /ФСБ/ система за мониторинг на общественото мнение и на протестните настроения в социалните мрежи, пише Би Би Си.

Хакери откриха в разбитите сървъри на руския научно-изследователския институт „Квант“ описание на създадена от руската Федерална служба за безопасност /ФСБ/ система за мониторинг на общественото мнение и на протестните настроения в социалните мрежи, пише Би Би Си.

Във фрагменти от отчета, посветен на научно-изследователската дейност, наречена „Авенир“, става ясно, че се е извършвал мониторинг в социалните мрежи „ВКонтакте“, Facebook, Instagram и Twitter от руските спец служби. Като пример за „организирана централизирана информационна кампания“ в онлайн средствата за масова информация е дадена кампанията през 2016 г. срещу зам.-кмета на Москва по градоустройствена политика Марат Хуснулин.

В списъка на т.нар. „стоп-думи“, които изследователите използвали за обработка на алгоритъм за избор на оценъчни термини, се оказала и фамилията на опозиционера Алексей Навални. „Отгатнете от три пъти стоп-думата в кремълската система за мониторинг на интернет“, написа самият Навални в отговор на тази новина.  

По-рано САЩ наложиха санкции върху научно-следователския институт „Квант“, който Вашингтон смята за свързан с ФСБ. По официални данни, институтът се занимава с проучвания в областта на телекомуникациите, на системите и средствата за обработване на данни, на радиоелектрониката и изчислителната техника.