Руските чиновници минават на 4-дневна работна седмица

Руските чиновници минават на 4-дневна работна седмица

Част от руските държавни служители в най-скоро време могат да бъдат преведени на 4-дневна работна седмица. Това предвижда пилотен проект на Министерството на труда. Целта на експеримента е да се оценят плюсовете и минусите на съкратения график, който в бъдеще може да бъде въведен за всички работещи в страната.

Освен чиновниците се планира в пилотния проект да бъдат включени и трудещите се в 266 компании, които в момента са част от националната програма „Производителност на труда и поддържане на заетостта“. Това са предприятия, работещи предимно в сферата на селското стопанство, научната и техническа дейност, както и строителството. В същото време социологическо проучване, направено през юни т.г., показа, че руснаците категорично отхвърлят идеята за въвеждане на 4-дневна работна седмица. Резултатите от допитването сочат, че близо половината от жителите на страната са против облекчаване на трудовия режим. Към подобна перспектива положително се отнасят едва 29 процента от запитаните, 17 на сто пък нямат отношение.

          Социолозите посочват, че най-много противници на инициативата има в малките градове, както и сред гражданите в пенсионна възраст. Положително оценяват идеята предимно жителите на мегаполисите и анкетираните до 34 години. Като основна причина за негативното си отношение към евентуалния съкратен работен график участниците в допитването посочват финансовата страна на въпроса. Хората са категорични, че намаляването на делничните дни ще удари сериозно по джоба им. 89% от респондентите смятат, че съкращаването на работното време ще доведе до орязване на заплатите им. В същото време ще се повишат разходите, свързани с посещението на ресторанти и магазини в почивните дни.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.