0

Р уският снимачен екип се завърна на Земята днес, след като прекара 12 дни на Международната космическа станция (МКС), заснемайки първите в света филмови сцени в Космоса, предаде Ройтерс.

Руският снимачен екип се завърна на Земята днес, след като прекара 12 дни на Международната космическа станция (МКС), заснемайки първите в света филмови сцени в Космоса, предаде Ройтерс.

Космическата капсула се приземи в степите на Казахстан, на 148 км югоизточно от град Жезказган в 6.35 ч. местно време. На Земята се завърнаха актрисата Юлия Пересилд и режисьора Клим Шипенко заедно с космонавта Олег Новицки, който бе на борда на МКС от април.

Сниманият филм е с работно заглавие "Визов" ( "Предизвикателство") и ще разкаже историята на лекарка, изиграна от Пересилд, която трябва да пристигне на МКС, за да спаси живота на болен космонавт.

Според Русия това е първият игрален филм със сцени, заснети в Космоса. САЩ също планират да снимат филм в космическото пространство, но все още няма определена дата за това.

Руската космическа агенция "Роскосмос" заяви, че целта на филма е да популяризира усвояването на Космоса сред младежта.