0

Х акерската група Fancy Bear се е опитала да открадне електронната преписка на служителите на Константинополската православна църква, съобщи АП. По данни на агенцията, кибератаката е засегнала митрополитите, приближени до патриарха Вартоломей и „въвлечени в аферата с автокефалията на украинската църква“.

Хакерската група Fancy Bear се е опитала да открадне електронната преписка на служителите на Константинополската православна църква, съобщи АП. По данни на агенцията, кибератаката е засегнала митрополитите, приближени до патриарха Вартоломей и „въвлечени в аферата с автокефалията на украинската църква“.

Американските спецслужби свързват Fancy Bear с руското Главно разузнавателно управление /ГРУ/, посочва АР. Хакерската група действа от 2004 г. и е известна с кибератаките си срещу редица държавни, информационни и военни структури в различни точки на света, както и срещу руски журналисти и опозиционери. Според откритите интернет източници, сред жертвите на Fancy Bear са посолствата на десетки страни, министерствата на отбраната на Аржентина, Бангладеш, Турция, Южна Корея и Украйна, както и сътрудници на НАТО.

Междувременно във вторник на свое заседание в Истанбул Синодът на Константинополския патриархат свали анатемата от предстоятеля на неканоническата Украинска православна църква на Киевския патриархат Филарет. Също така анатемата е снета и от ръководителя на Украинската автокефална православна църква Макарий. Константинопол пристъпва и към предоставянето на автокефалия на украинската църква, пише „Ведомости“. Изданието припомня, че през 1992 г. архиерейският събор на Руската православна църква лиши Филарет от сана му заради неговото участие в създаването на Украинска православна църква на Киевския патриархат. През 1997 г. той оглави църквата, след което му беше наложена анатема „за разколническа дейност“.