0

З рителите на Първи канал на руската телевизия станаха свидетели на странна цензура, наложена в едно от предаванията, посветено на Орфей. Става дума за програмата „Безпътни записки“ с водещ Дмитрий Крилов, чиито редактори се оказаха изрядно смутени от вида на гол мъж. Водени от тази необяснима свенливост, авторите на предаването замазаха половите признаци на древногръцкия герой.

Зрителите на Първи канал на руската телевизия станаха свидетели на странна цензура, наложена в едно от предаванията, посветено на Орфей. Става дума за програмата „Безпътни записки“ с водещ Дмитрий Крилов, чиито редактори се оказаха изрядно смутени от вида на гол мъж. Водени от тази необяснима свенливост, авторите на предаването замазаха половите признаци на древногръцкия герой.

В „Безпътни записки“, излъчени по Първи канал на 7 април, Крилов разказа за интересните места, които е посетил. В частност в програмата се говори за Кижам, Казан и България. Авторите на предаването показаха кадри и от легендарната наша пещера Дяволско гърло. Именно там, както твърдят древните митове, знаменитият певец Орфей се е спускал в царството на мъртвите, за да се опита да спаси своята любима Евридика. Крилов показа и скално изображение в Дяволско гърло, на което се вижда как древногръцкият герой се отправя в това опасно пътешествие. Естествено, без дрехи, както е било прието у древните гърци. Зрителите на руския Първи канал обаче видяха цензурирана версия на изображението в нашата пещера, където Орфей бе представен в оригиналния си вид, но само от кръста нагоре. Всичко, което доказва мъжествеността на певеца, бе скрито от очите на широката публика.

Кой е инициатор на тази свенлива постъпка така и не става ясно. Редакторите прехвърлят топката към самия Крилов, твърдейки че той е автор на идеята да бъде замазано мъжкото достойнство на героя. От своя страна водещият категорично отрича той да е взел решението на цензурата. Крилов работи в телевизията от 1983 г., като програмата му за неговите пътешествия се излъчва по Първи канал от 1996 г. насам.