Руска хибридна атака по Борисов (ОБЗОР)
5

Руска хибридна атака по Борисов (ОБЗОР)

Мейнстриймът на Прокопиев задействан по команда от ТАСС

Мощна руска хибридна атака удари премиера Бойко Борисов. Прокремълската агенция ТАСС за часове по команда задейства целия мейнстрийм на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев и изданията, финансирани от банкера беглец Цветан Василев, и всички дружно тиражираха статия от каталунското издание на испанския в. „Ел Периодико“.

То се смята за свързано с руските тайни служби и подривната им дейност за отцепвания на Каталуния от Испания (виж долу), като в серия от материали с централно заглавие „Разследване за пране на пари в Барселона сочи към министър-председателя на България“ изданието твърди, че полицията на Каталуния и антикорупционната прокуратура разследват дали премиерът Бойко Борисов е свързан с международна схема за пране на пари, чиято крайна цел е била Барселона.

Причината за удара са засегнатите руски интереси с решението на България да закупи изтребителите Ф-16, срещата на Борисов с американския президент Доналд Тръмп и сключеното при нея споразумение за стратегическо партньорство и изгонването на дипломати от мисията на Москва в София за шпионаж.

Че става въпрос за целенасочена кампания, лъсна още по-отявлено няколко часа по-късно, когато ТАСС излезе с нова статия, че България участва в американската война срещу Москва. Агенцията публикува безпрецедентно изявление на говорителя на руската Служба за външно разузнаване (СВР) Сергей Иванов, според което „американските спецслужби са разгърнали в Източна Европа кампания, насочена срещу добросъседските отношения с Русия, а неин епицентър е България“.

Мощната руска атака идва броени месеци след като през есента на миналата година прокуратурата повдигна обвинение за шпионаж в полза на руски организации на лидера на движение „Русофили“ Николай Малинов. Според информациите и доказателствата, разпространени от държавното обвинение, той е бил рупор у нас на план за промяна на геополитическата ориентация на страната ни от прозападна в сателитна на Москва, инспириран от руския олигарх Константин Малофеев и генерала от ГРУ Леонид Решетников. За целите на реализацията на плана ортакът на Николай Малинов – подсъдимият за източването на милиардите от КТБ Цветан Василев, който е покровителстван именно от Малофеев, прехвърлил активи, финансирани от банката, за милиард. След избухването на скандала на Малофеев и Решетников, които според редица публикации в авторитетни западни издания и аналитични центрове са считани за основни двигатели на незаконното анексиране на Крим, както и на неуспешния опит за преврат в Черна гора, бяха наложени 10-годишни забрани за влизане в страната. Бяха изгонени за шпионаж и трима дипломати в руското посолство у нас. Само преди две седмици пък държавният департамент на САЩ удари черен печат на съдията от спецсъда Антон Миталов и семейството му, след като магистратът пусна нелегално Николай Малинов да пътува в Москва, за да получи орден лично от Владимир Путин. По наличните дотук данни може да се съди, че

вече изброените хора стоят и зад хибридната атака ударила вчера Борисов, като нейни изпълнители са т.нар. главен редактор на рекетьорския сайт „Бивол“ и руски зет със семейни връзки с кремълската пропаганда Атанас Чобанов, кръстникът на „мейнстрийма“ Иво Прокопиев и изданията му и официалният глас на БГ Мадоф – агент Академик от ДС Огнян Стефанов. Самата атака пък е директно извършена от парадиращия с връзките си с Цветан Василев Георги Георгиев от „БОЕЦ“.

Мейнстриймът обаче се счупи, след като каталунската полиция опроверга да е давала каквато и да било информация на „Ел Периодико“ (виж карето).

Как бе проведена самата атака? Чрез 4 статии, публикувани на две страници, и един видеоблог в „Ел Периодико“. Статиите на две страници от вестника са следните: “Разследване за пране на пари в Барселона сочи към българския премиер“ – автори Луис Рендуелес и Ванеса Лосано; „Каталунската полиция откри руска връзка с мрежата, която изпра пет милиона в Барселона“, като се позовава на сигнала на Георгиев от „БОЕЦ“ с автори Ванеса Лосано и Луис Рендуеле; „Борисов, Батмана на Балканите“ – от Виктор Варгас Ямас; „Борисов, големият ласкател“ – от политоложката Рут Фереро-Турион. Освен това Луис Рендуелес е публикувал в сайта на вестника и свой видеоблог, озаглавен „Ето как се развиваше разследването на каталунската полиция по въпроса за българския премиер“.

Оказва се, че е претоплена вече дъвканата преди години информация, че имал къща в Барселона. В нея живеела моделката Борислава Йовчева, с която имал връзка. За първи път компроматът изскочи от записите на двете съдийки в „Яневагейт“ през 2015 г. Това веднага беше подето от бившата депутатка от БСП, а сега евродепутат Елена Йончева. Важна подробност е, че тя е подсъдима за пране на пари от КТБ на Цветан Василев и е пусната под гаранция, а се очаква ЕП на заседание да гласува дали имунитетът й да бъде свален. Тогава тя подаде сигнал в прокуратурата, че бизнесменът Иван Саздов бил превел 1.7 млн. евро по сметка на фирма на въпросната моделка Йовчева. Интересна подробност е, че бащата на Елена Йончева е подполковник от ПГУ (външнополитическото разузнаване на режима) на ДС Никола Йончев. Завършил е разузнавателната школа на КГБ в СССР. Работил е в Брюксел под псевдоним Тасев. Сред основните му задачи там е била работа срещу НАТО, САЩ и други западноевропейски държави, в полза на ПГУ-ДС и КГБ. Още с пристигането си е предаден на връзка към съветското посолство и по-точно към резидентурата на КГБ в Брюксел. Негов водещ офицер от резудентурата на КГБ в Брюксел е другарят Свистелников, а Никола Йончев фигурира в архивите на КГБ с псевдоним Гарин.

Та по същите доноси на дъщеря му, сега „Ел Периодико“ твърди, че се проверява премиерът, като информацията вече се базира на сигнал от България от организация, наречена Гражданско движение „Обединена България“ (MC BUUP - Movimiento Civil Bulgaria Unida). Всъщност обаче става дума за „БОЕЦ“ на Цветан Василев, което лъсва във втора статия на същото издание. В нея се цитира директно „БОЕЦ“-ът Георги Георгиев. Момчето за мръсни поръчки на афериста обяснява пред вестника, че е подал сигнал до каталунската полиция на 20 март м.г. В него пише, че Йовчева живее в луксозна къща заедно със семейството си и тя има връзка с Борисов.

„Нямам нито къща, нито някакъв бизнес в Испания. Казвал съм го сто пъти досега, казвам го отново. Не знам защо се замесва името ми“, коментира Борисов от Брюксел (виж по-долу).

Във втория компромат на „Ел Периодико“ се твърди, че къщата, която обитава моделката Йовчева, е на Александър Чаушев- бивш шеф на „Лукойл“. Още на 20 май 2019 г. премиерът заяви пред бТВ: „В Банкя показват една къща, която мисля, че е на Емо Кюлев, и пишат, че е моя. В Барселона показват къщата на Сашо Чаушев и казват, че е моя. Тя си има нотариален акт, има си всичко. Това го правят години наред. Аз нищо не мога да направя“. Самият Чаушев също обяви, че къщата в Испания е негова, а не на премиера.

Подобно на измамника с руски паспорт Пиер Луврие, който се опита да открадне златните активи на КТБ за 1 евро, в материала се появява и друг руснак - Александър Чавсев. Хибридният пъзел в „Ел Периодико“ описва не кой да е, а „БОЕЦ“-а на БГ Мадоф Георги Георгиев. Той твърди, че Чавсев е основен партньор в компанията Numin Invest SL, на чието име била къщата на моделката. Същият Чавсев пък бил бивш шеф на „Лукойл“ и държал топли връзки с Валентин Златев, като дори споделя, че двамата са “близки приятели от години”. Георгиев заявява още, че руснакът играел ролята на медиатор при покупката на къщата в Барселона заради солидните си доходи.

На основата на статия, като по учебник на КТБ мощната руска хибридна атака срещу Борисов е задействана от прокремълската агенция ТАСС.

Тя първа съобщи за материала в „Ел Периодико“, препечатвайки го в 9,06 ч. местно време (10,06 ч. българско). По команда мейнстриймът на подсъдимия олигарх Прокопиев започна да тиражира статията. Незабавно тя цъфна във „Фрогнюз“, след това се появи във флагмана на фалшивите новини „Дневник“, после я препечатаха в „Медияпул“, принадлежащ на нежния глас на Костов – Стояна Георгиева, и накрая в сайтовете на господаря на хапчетата – „Клуб З“, и сайта на Газовия барон - „Сега“. Нещо повече сайтовете на Донев и Дончев твърдяха, че каталунската полиция им е потвърдила за разследването: „Срещу премиера Бойко Борисов се води разследване, но тъй като то не е приключило, не можем да дадем повече информация", заявили от пресцентъра на полицията в Каталуния пред „Сега“. От каталунската полиция обаче казват нещо много по-различно (виж карето).

Хибридната атака е пореден пик в цяла поредица, зад които прозират руски връзки. Освен избухването на скандала с “Плана България“ на Малофеев, Решетников, Малинов и Цветан Василев, отново руски връзки лъснаха при хакерската атака срещу НАП, раздрусала държавата през лятото на миналата година. Оказа се, че разследващият сайт „Бивол“, чийто главен редактор е Атанас Чобанов, е получавал хакнатите файлове през приложението „Телеграм“ от служителя в „ТАД груп“ Кристиан Бойков. Съпругата на Чобанов Мария Онучко, която работи за Russia Beyond the Headlines („Русия отвъд заглавията”) – задграничен проект, зад който се твърди, че стои кремълската пропагандна машина, е дъщеря на дългогодишния кореспондент на РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко. Франция през 80-те години на миналия век е особено интересна за съветските шпиони. Агенти на КГБ и ГРУ на Съветската армия щъкат из Париж, събирайки разузнавателни сведения за президента Франсоа Митеран и правителството, което на моменти е и срещу него. От друга страна, научнотехническото разузнаване кръстосва авиоизложението на летището „Бурже“ в опит да открадне върхови технологии. В епохата на Студената война в Париж е централата на КОКОМ. Това е Координационният комитет за контрол над износа, създаден главно от страните на НАТО. Той следи експорта на изделия с двойна употреба за СССР и сателитите му от соцблока. Съветските шпиони са много активни в това отношение, за да заобиколят забраните и да се доберат до стоки и технологии, които могат да използват за военни цели. Схемата, по която беше ударен Борисов, е същата, по която мейнстриймът на задкулисието непрекъснато атакува и депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Мейнстриймът всъщност е руска мрежа под прикритие в България и изцяло защитава проруските олигархични интереси у нас.

 Министър-председателят от Брюксел: Знам кои са поръчителите и връзката на моя съсед по месторабота

 Нито имам къща, нито съм ходил в Барселона от 15 години, така че няма защо да отговарям на нещо, за което няма никакви доказателства. Още повече че никоя служба, никоя власт, прокуратура, полиция не ме е търсила да ме пита това вярно ли е. Преди година същите неща ги говориха децата на разузнавачите от ГРУ и хващам бас за няколко рубли, че и този път атаката идва от Изток. Знам кои са поръчителите, знам кои са и изпълнителите, знам и връзката в това на моя съсед по месторабота!“

Това заяви премиерът Бойко Борисов от Брюксел по повод руската хибридна атака срещу него, тръгнала от испанския вестник „Ел Периодико“ и препечатана в ТАСС.

„Аз имам много съседи, бяха до него онзи ден “, допълни Борисов.

„Периодично през годините щом наближат избори тази фалшива новина се завърта

 Целта е да ме разколебаят, но няма да успеят. Освен това бях предупреден за поредния опит да съживят тази безумна манипулация“, заяви Борисов. „Аз ги разбирам ченгеджийските номера, те са много ясни. Беше подготвено, чакахме пикът, трябваше да бъде в сряда. Само че нещо се обърка, не стана и сега искаха да ме разклатят през нощта“, заяви Борисов. Той поясни, че испанският вестник е пропуснал моменти от неговата професионална биография. „Вестникът е пропуснал нещо важно. Аз съм носител на високите полицейски ордени и медали включително на Червения кръст на испанската полиция“, заяви той.

На въпрос дали познава манекенката, чието име вестникът свързва с него, той заяви: „ Това да познаваш някого не те прави замесен в каквото и да е. Не е хубаво един мъж да коментира кой кого познава, защото ще станат бели. Много хора си имат семейства след това, съвсем друг живот“.

„Така че нека да си проведат разследването... но дето се вика, съм почти сигурен, че идва от Изток и съм се хванал на бас с колеги на няколко рубли какво ще излезе накрая“, каза Борисов по повод твърденията, че испанската полиция го разследва.

В парламента вътрешният министър Младен Маринов коментира също твърденията в испанския вестник. Той е категоричен, че няма запитвания от испанските власти за имотното състояние на Бойко Борисов. На въпрос дали информация за подготвен пуч и напрежение по време на шествието в сряда, което се проведе в памет на Левски и в него участва президентът Румен Радев, МВР шефът заяви: „При такива мероприятия се получава разнородна информация, включително и за лица, които биха желали и предизвикали напрежение и да предизвикат полицейските служители, но винаги взимаме мерки това да не се получи“, заяви той. Говорителят на главния прокурор Сийка Милева също отрече категорично нашите власти да са сезирани за подобна проверка или разследване.

Ел Периодико“ свързано с тайните служби в Москва и картела Меделин, собственикът изплува в Панамските досиета

 Ел Периодико“ е определяно от хората в Испания и анализатори като откровено сепаратистко, свързано с тайните служби на Русия и с наркокартела „Меделин“.

Затова и никак не е чудно, че изданието, което лансира проруска пропаганда, се хвърли в мощната хибридна атака срещу премиера Бойко Борисов, публикувайки сигналите на Елена Йончева и „БОЕЦ“-а на Цветан Василев – Георги Георгиев, отчитайки близостта им с Кремъл.

Собственик на „Ел Периодико“ е Франсиско Хавиер Мол де Мигел, който притежава втората по големина медийна вестникарска група Prensa Iberica (EPI). Неведнъж е посочван като човек, който купува конкретни издания само за да ги затвори и фалира. Определян е като безмилостен човек, за когото печеленето на пари е издигнато в култ. Баща му също е изключително интересен. Бил е военен от Майорка, свързван е с шпионски действия и извършване на саботажи в полза на фашистите. Мол забогатява 28-годишен, задават се доста въпроси за произхода на средствата му. Семейството на съпругата му - Сарасола, също не е случайно. Свързват го с колумбийския наркокартел „Меделин“ и трафик на оръжие. Името му се появява и в международно журналистическо разследване „Панамски досиета“.

Медиите в Испания неведнъж са отбелязвали, че „Ел Периодико“ е най-голямото каталунско издание, което откровено поддържа сепаратистката политика и опитите за откъсване на Каталуния от Испания - дейност, подкрепяна активно от руските тайни служби. Още преди три години гръмна скандал, че испанските спецслужби разследват евентуална намеса на руските тайни служби в политическите трусове в Каталуния с цел дестабилизация на Испания и на целия Европейски съюз. Испанският всекидневник “Ел Мундо“ съобщи тогава, че руските шпиони със съдействието на руски хакери са съдействали да се избегне затварянето на редица просепаратистки сайтове по време на референдума. Не се изключваше и връзката им с лидери на сепаратистки каталунски партии. Стана ясно още, че бившето каталунско правителство е искало подкрепа от руския президент Владимир Путин.

Каталунската полиция:

Не можем да потвърдим за разследване срещу Борисов

 

Не можем да потвърдим информацията, публикувана от „Ел Периодико“. Това отговориха от каталунската полиция в отговор на запитване на Агенция Монитор. Оттам посочиха, че полицията работи под заповедите на антикорупционната прокуратура и тъй като става въпрос за класифицирана информация, не могат нито да потвърдят дали има разследване, нито срещу кого се води. От полицията бяха категорични, че информацията в статията не идва от тях.

Костов с два тъмни съветски периода

 Бащата на паралелната държава у нас Иван Костов има два тъмни съветски периода в живота си, за които не иска да си спомня и говори с неохота. Първият е в украинския град Кременчук, където учи за летец. Вторият е в Москва вече като асистент по политикономия на социализма от Центъра за идеологически дисциплини към ВМИ „Ленин“, където е слушател в академията на ЦК на КПСС. Негов научен ръководител е комунистическият динозавър и идеолог на съветската система професор Владимир Дорофеевич Камаев.

Мейнстриймът е плоскостта, чрез която се разпръскват фалшивите новини и е базов елемент в паралелната държава на Фетхуллах Костов, създадена от банки, обръчи от фирми, фондации, кръгове от грантови НПО-та и съдебни зависимости, най-ярко видими чрез атаките на тогите на олигархията от Съюза на съдиите в България и на шефа на ВКС Лозан Панов.

Целта е държавата да бъде взета на абордаж чрез пари, пропаганда, политически задкулисни договорки, а обществото да бъде заразено с отровата на фейковете. Олигарсите използват мейнстрийма и като щит срещу Темида, и за удари срещу прокуратурата, като всяко разследване срещу тях се представя като покушение срещу свободата на словото. Всички, дръзнали да разкриват грабежа им, са заливани с море от дезинформация

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.