Броят болничните между Коледа и Нова година (ОБНОВЕНА)

Броят болничните между Коледа и Нова година (ОБНОВЕНА)

Сачева: Правим пълна проверка на социалните домовете за възрастни

Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева е поискала от Националния осигурителен институт справка за това колко болнични са издадени за работните дни, прекъснали серията празници около Коледа и Нова година. Резултатите от проверката ще помогнат да се вземе обективно решение за плащането на болничните от първите три дни, съобщи самата тя пред NOVA

Да се прекъсне практиката празничните дни да се сливат с болничен лист, настояха работодателите. Така след трите почивни дни на Коледа имаше един работен - 27 декември, а след последвалите събота и неделя - още 2 работни дни на 30 и 31 декември.

По думите на министъра не може да се вземе ефективно решение, докато не се изясни дали има работодатели, които не дават достатъчно почивки или недобросъвестни работници си почиват допълнително с болнични.

Сачева съобщи също, че започва подготовка за промени в Кодекса на труда за почасовото заплащане и насърчаване на гъвкавата заетост, но не даде повече подробности, защото идеите са на ранен етап.

„Правим проверка във всички социални домове за възрастни хора. Но може да се каже, че там постъпват хора, които са в много тежко състояние. Голяма част са над 80 години. Специално в този дом в Горско Косово това е така. Част от тях са на носилки, друга част са в наистина почти терминално състояние. В това отношение статистиката може да е стряскаща, но си има своето обяснение”. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред NOVA по повод сигнала на омбудсмана за 24 смъртни случая в дома за хора с деменция край Сухиндол.

Сачева обясни, че този тип домове са 14 в цялата страна, като в тях в момента са настанени 774 души. Чакащи са 305. Домовете за стари хора са 82, като в тях са настанени 5365 души. А чакащите са близо 1300. „Това е социалната услуга, от която има може би най-голяма нужда. И ще има за в бъдеще все повече и повече нарастваща нужда. За съжаление това е и услугата, която най-малко се заявява от общините и най-малко се търси. Може би, защото най-трудно се организира от гледна точка на персонал и подходящи помещения”, коментира социалният министър.

„Това, което сме взели като решения, е да преустановим настаняването на нови хора в дома в Сухиндол. Ще видим каква е възможността част от потребители да бъдат пренасочени към други социални услуги, така че да намалим броя на хората в стаята. Говорихме вчера с кмета на общината да потърси помещение в съседни села, така че да можем да изградим център за настаняване от семеен тип и да пренасочим както персонала, така и хората в по-добри битови условия”, каза още министъра.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.