Половината от парите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще са за квалифициране на служители

Половината от парите по ОП „Развитие на човешките ресурси“ ще са за квалифициране на служители

„През следващия програмен период на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021-2027 малко над 50% от средствата ще бъдат насочени към мерки за пазара на труда, които включват възможност за преквалификация и квалификация на заети и безработни лица.“ Това каза заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на конференцията, организирана от Германо-българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) и WWF България, на тема „Преходът към зелена икономика и заетост в България – посока, цели, политики, възможности и предизвикателства“.

Русинова посочи, че е важно да се говори за Зелената сделка не като заплаха, а като по-добра възможност за възстановяване на икономиката и за създаване на нови работни места. По думите й е най-важно да се намерят адекватни решения на трудностите, които хората срещат, при прехода им към друг тип заетост.

„Важно е да мислим и за трансформирането на бизнеса и бързата му адаптация“, добави тя.

Русинова изтъкна, че вече се работи по различни мерки, които биха били в помощ на заетите в засегнатите от Зелената сделката сектори.

"Една от тях е разработването на индивидуален профил с компетенциите на всеки работещ с цел подготовката на конкретни мерки за всеки засегнат служител“, каза тя.

В рамките на дискусията Зорница Русинова подчерта, че в Закона за насърчаване на заетостта са предвидени стимули, насочени към работодатели, които работят в сферата на опазването на околната на среда.

„Програмите на ОПРЧР за обучения и подкрепа на хората също са част от елементите, които допринасят за Зелената сделка“, допълни тя.

 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.