Русинова: Над 33 млн.лв. ще бъдат отделени за подкрепа на социалното предприемачество по ПРЧР
2

Русинова: Над 33 млн.лв. ще бъдат отделени за подкрепа на социалното предприемачество по ПРЧР

Над 33 млн. лв. от Програмата за развитие на човешките ресурси (ПРЧР) ще бъдат отделени за подкрепа на социалната икономика и социалното предприемачество в следващите седем години. Това съобщи заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова по време на онлайн дискусия на тема „Финансови инструменти за устойчивост и растеж на социални предприятия“, организирана от Българския център за нестопанско право.

Над 250 социални предприятия са създадени с подкрепата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ (ОПРЧР). „Социалното предприемачество винаги е било във фокуса на работата ни, тъй като винаги сме гледали на него като възможност за адаптация и реализация на пазара на труда на уязвимите групи, но и като елемент от социалното включване“, коментира Русинова.

Освен от грантово финансиране, социалните предприятия могат да получат подкрепа и чрез финансовите инструменти. ОПРЧР е първата програма, която насочи 70 млн. лв. към Фонда на фондовете за микрокредитиране, от което могат да се възползват и социалните предприятия. Кредитите се отпускат на преференциални условия и са с лихви по-ниски от пазарните. Според Русинова възможността за облекчен кредитен ресурс е много по-здравословен за социалните предприятия, отколкото грантовото финансиране, защото като икономически субекти трябва да се научат да се издържат сами.

В следващия програмен период ще бъде оказана подкрепа за създаване на устойчиви работни места за уязвимите групи. Сериозен акцент ще бъде поставен върху дигиталните обучения на хората, които работят в социалните предприятия. Планира се създаването на партньорства, мрежи и клъстери в социалната икономика, за да могат да работят устойчиво с целия спектър на бизнеса. Планира се стимулирането на различни форми на сътрудничество между социалните предприятия за споделено производство и разпространение на продукти.

„Социалните предприятия имат нужда не само от финансов ресурс, но и от специална подкрепа“, смята Русинова. Тя припомни, че социалното предприемачество е заложено като елемент от Стълба за солидарна България в Плана за възстановяване и устойчивост.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.