0

Ф инландският министър-председател Юха Сипиле заяви, че GPS сигналът във Финландия е бил умишлено разстроен по време на военно учение на НАТО в страната през последните седмици, а виновникът може да е Русия, предаде Ройтерс.

Финландският министър-председател Юха Сипиле заяви, че GPS сигналът във Финландия е бил умишлено разстроен по време на военно учение на НАТО в страната през последните седмици, а виновникът може да е Русия, предаде Ройтерс.

Миналата седмица службите за въздушна навигация във Финландия отправиха предупреждение за въздухоплаването заради значително GPS разстройване в северната част на страната. Норвегия направи подобно предупреждение за загуба на джи-пи-ес сигналите за пилотите в нейното въздушно пространство в края на октомври, когато започна учението на НАТО.

"Възможно е Русия да е страната, причинила това разстройване. Известно е, че Русия притежава такива способности", каза Сипиле по Финландското радио и телевизия.

Финландия не членува в НАТО, но се включи като съюзник в най-голямото военно учение на алианса от десетилетия, което завърши в средата на миналата седмица.