Рушветът е истинският икономически индикатор

Рушветът е истинският икономически индикатор

Най-доброто алиби е да си жертва. В реда на саркастичните мисли може би трябва да напомним, че от деца ни убеждават, че доброто винаги побеждава. Значи този, който е победил, е най-добрият. Дали е така, обаче ?Поначало парите създават проблеми и тогава забравяш колко непреодолими са ти се стрували старите проблеми.

Затова когато предложиш на катаджии рушвет от 10 лв., се превръщаш в някакъв набеден грешник като героя на Виктор Юго - Жан Валжан например. В крайна сметка той е и жертва, и победител.

Затова да се опитаме да навлезем в психологията на пътните полицаи. Всеизвестно е, че малкият рушвет обижда и двете страни. И тук е много трудно да си представим кой е добрият и кой е лошият в тази ситуация. И двете страни по някакъв начин са и жертви, и победители.

Първо - всеки, който е учил макроикономика, знае, че неравенството забавя общото развитие. У нас има явно икономически неравенство, а на микро ниво то се проявява ярко в тъпата история с рушвета от 10 лв. Ако бяхме по-елитарна държава, първо нямаше да съществува опция на пътните полицаи да се дава рушвет. Да не говорим, че нарушението е тъпо и няма да те разнасят по съдилищата с пранги заради него. Просто не си струва да правиш простотии. Рушветът е истинският икономически индикатор.

Заради това човекът, който дава подкупа, щеше да натрупа мъжество и гражданска смелост и да бутне пари, които дават удовлетворение и на двете страни. А сега се страхува и тръпне от ужас с надеждата да го спасят 10 лв. И всичко това е заради неравенството - 10 лв. са няма и три бири. Полицаите са обидени и го арестуват, а клетникът, който са засекли, прекарва две денонощия в ареста заради необмисленото си икономическо действие. Бедността възпитава именно това. Тъп подход към парите и използването им.

Опитайте се да дадете рушвет в Монако, например. Там за пътно нарушение нито някой ще си помисли да иска, нито някой ще си помисли да дава. Там рушветите са на такова ниво, че пенсионерите от един столичен квартал ще мечтаят да изпаднат в подобна ситуация. Преди доста години търсиха и гониха един кмет на Ница, който беше взел толкова подкупи, че славата му се носи и днес и беше на косъм да потопи града. А сега при нас получава антична драма - жертвата получава и жертвата дава. Само дето ги няма боговете да ги накажат.

Тази история проваля и тезата за прословутия корупционен натиск. Катаджиите вече не са жертви на него - 100% съм сигурен. 10 лв. не са корупционен натиск. Натискът от 1000 лв. е доста по-различен от натиска на 10 лв. Ако полицаите бяха подложени на истински корупционен натиск, сега щяха да са богати като халифи и с 10 лв. да си палят пурите. Просто така са се поставили - да се задоволяват с малкото. А клетниците шофьори - колкото имат, толкова дават. Това в крайна сметка говори зле за икономическото ни развитие. След като допускаш, че можеш да се отървеш от наказателен акт с 10 лв., значи можеш да убиеш човек за 100 лв. По тази причина рушветодавателите изпадат в по-тъпо положение и от рушветополучателите. А доскоро пътните полицаи бяха обичайните герои в такива истории. Изобщо не вярвайте, че нещо ще се промени. Единственото сигурно е стабилността на тарифите и разумният подход на двете страни в ситуациите с подкупите и по-специално с тези на пътя.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.