Работници на строителна фирма започнаха да обрушват над 65-тонна скала на Бунарджика, която е надвиснала опасно над Професионалната гимназия по дървообработване в Пловдив.

Ако не бъдат взети спешни мерки, скалите може да се срутят върху училището. За да се предотврати това, е била свикана комисия по бедствия и аварии, съвместно с РИОСВ, в район „Централен” и е било решено отчупената сиенитна скала да бъде премахната. Това съобщи кметът на района Георги Стаменов.

Този четвъртък той бе лично на мястото, за да проследи работата на строителните работници. Опасната скала била наблюдавана от няколко месеца. Тъй като в последната седмица се придвижила с около 6 см в посока към техникума, било взето решение за премахването й. Сиенитът бил разцепен от корените на огромно старо дърво, което паднало преди около година и половина. Корените му останали в скалата и започнали да я цепят, като клин. „Скалата я следим от няколко години, но сега вече положението стана критично. Затова предприехме действия да я обрушим, за да запазим живота и здравето на учениците и учителите им и сградния фонд. Рискът да падне бе изключително голям”, каза Стаменов. Той уточни, че със скалната маса ще бъдат издигани подпорни стени по проекта за възстановяване на Бунарджика.

По темата: скала училище
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Откриха фрески от църкви в къщата на Хаджи Драган Калофереца в Стария Пловдив

Оригинални фрагменти от стенописи от църкви и от сгради, паметници на културата, от Южна България бяха намерени в приземния етаж на 170-годишната къща на Хаджи Драган Калофереца в архитектурния резерват „Старинен Пловдив”.