Русенският университет „Ангел Кънчев“ се включи в създаването на прототип на механичен вентилационен апарат, базиран на дизайн с отворен код (open source), съобщиха от висшето училище.

Идеята е на група инженери от Разград, а университетът ще помага с изработването на детайлите на прототипа на 3D принтери, с които разполага.

В проекта на екипа се посочва, че целта е да може на местно ниво да бъдат изработвани вентилационни апарати, като се използват лесно достъпни части, стандартни компоненти или елементи, отпечатани на 3D принтер чрез достъпна технология.

Според авторите на разработката такъв апарат може да се използва в условията на пандемия, когато голям брой пациенти са с усложнения и трябва да бъдат включени на командно дишане.

„Истината е, че шансовете на такъв проект не са големи, особено ако по идеята работи само една група от хора. Надяваме се и други инженери в България да се запалят и да се включат в разработката на други прототипи или пък с предложения за подобрения. Много по-вероятно е да стигнем до резултат, ако 7-8 екипа работят паралелно по различни идеи“, признават от екипа.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Сдружение „Център за психологически изследвания“ става представителна организация

Правителството призна Сдружение „Център за психологически изследвания“ за национално представителна организация за срок от четири години. Това съобщиха от Министерски съвет.

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

МОН раздава 82 000 лв. за тазгодишните носители на награда „Питагор”

82 000 лв. ще бъдат раздадени от образователното министерство на тазгодишните носители на награди „Питагор“ за съществен принос на български учени и научни колективи за развитието на науката в периода 2017-2019 г. Българските учени ще се състезават в 8 категории, като всеки от победителите в тях ще получи грамота, холограма на статуетката „Питагор” и парична сума.