Русенският съд пак поряза Гебрев,  не му позволи да прилапа „Дунарит“

Русенският съд пак поряза Гебрев, не му позволи да прилапа „Дунарит“

Магистрат: Отказът да се впише увеличението на капитала е напълно законосъобразен

Новият опит на тандема между банкера-беглец Цветан Василев и оръжейния търговец Емилиан Гебрев да прилапат „Дунарит“, претърпя крах. Магистрат от Русенския окръжен съд постанови за напълно законосъобразен отказа на Търговския регистър да впише увеличението на капитала на завода, с което дуото се опита да отмъкне финансираното с десетки милиони от КТБ предприятие.

 

Увеличението на капитала от 8 млн. на 68 млн. лева беше направено в началото на 2016 г., за да се заобиколят наложените от КПКОНПИ и АПИ запори върху акциите на военния завод и Гебрев да сложи ръка върху „Дунарит“ по втория начин. Идеята беше новите акции да бъдат изкупени от ЕМКО, като така бъдат намалени до минимум дяловете, запорирани по искане на двете институции. По този начин щяха да бъдат погазени интересите на ужилените от ортака на Гебрев - Цветан Василев, вложители в КТБ и на държавата, която е най-големият кредитор на фалираната банка.

За годините оттогава досега тандемът на няколко пъти прави опити да впише въпросното увеличение, но удряше на камък, защото Търговският регистър постановяваше откази, защитавайки интересите на държавата, гражданите и законите й. В началото на 2020 г. Гебрев стартира нова офанзива, като пак вкара искане за вписване. То отново бе порязано от Агенцията по вписванията, като оръжейният търговец не се отказа и се ожали в Окръжен съд-Русе.

Справка на Блиц в системата на съда обаче е показала, че на 28 януари 2020 г. жалбата му е отхвърлена, като със свое решение магистратът Силвия Павлова постановява отказа за законосъобразен и го потвърждава, отхвърляйки иска срещу него. В становището си тя се основава на факта, че Търговският регистър правилно е отказал вписването, тъй като няма решение на Комисията за защита на конкуренцията, с което да се разрешава концентрацията на „Дунарит“ с ЕМКО.

Припомня също така, че миналата година петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени заради фрапиращи грешки в изчисленията първоначалното решение на КЗК, с което се разрешаваше концентрацията и върна преписката за ново разглеждане на комисията. Тя от своя страна излезе с ново решение, с което забрани концентрацията с мотива, че би нарушила антимонополното законодателство на страната. Гебрев обжалва през ЕМКО отказа, но както подчертава в решението си русенския окръжен съдия Силвия Павлова, жалбата му бе отхвърлена от Административен съд София-област. „С оглед гореизложеното, обжалваният отказ е законосъобразен и правилен и като такъв следва да бъде потвърден“, категорична е Павлова.

Така за пореден път бе потвърдено, че увеличението на капитала не отговаря на нормативните правила, а Гебрев абсолютно незаконно контролира вече години наред през удобен за него борд „Дунарит“, представяйки се за негов собственик, какъвто не е. В същото време предприятието е подложено на фрапиращо източване в полза на Гебрев, ортака му Цветан Василев и руския му ментор – олигархът Константин Малофеев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.