Русе очаква оптична система за установяване на залпови замърсявания

Русе очаква оптична система за установяване на залпови замърсявания

Засилват проверките в промишлените предприятия

Русе очаква да получи оптична система за установяване на залпово изпускане на вредни емисии, което се смята за причина за острите задушливи миризми, тровещи системно жителите в града.

Това стана ясно на пресконференция в Русе на заместник-министъра на околната среда и водите Атанаска Николова. Тя бе изпратена от екоминистъра Емил Димитров в крайдунавския град, за да се търси решение на дългогодишния проблем на русенци с качеството на въздуха.

Тази оптична станция ще дава в реално време информация за неорганизираното изпускане на емисии, което е нарушение на комплексното разрешително. Кога обаче ще пристигне в Русе, не е ясно, тъй като било необходимо да минат обществени поръчки и други процедури, изисквани задължително по закон.

В Русе Николова е посетила индустриалната зона и е била запозната от екоексперти с профила на промишлените предприятия. В града има 92 предприятия, от които 17 са потенциални замърсители с интензивно миришещи вещества, поясни тя.

Заместник-министърът каза, че в доклада си ще предложи засилени проверки в предприятията, което налага увеличаване на капацитета на Регионалната инспекция по околната среда и водите, а именно командироване на служители от други инспекции, удължено работно време, работа в почивните дни. Това щяло да позволи контролните органи да влизат във всяко едно промишлено предприятие и за по-продължително време.

Николова обясни, че е възстановена работата на мониторинговата станция в Източната промишлена зона, като се очаква в града скоро да пристигне още една станция за контрол на въздуха. Според нея предприетите мерки ще са насочени към трайно и устойчиво решаване на проблема, а общината можела да очаква пълна подкрепа от Министерството на околната среда и водите.

Кметът на Русе Пенчо Милков обясни, че общината не е в състояние сама да се справи с екологичния проблем, който продължава вече осма година. „Това е национален проблем, който изисква мобилизация на цялата държавна мощ“, допълни той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.