Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

Румънски застраховател с клон у нас остана без лиценз

Финансовият надзор на Румъния отне лиценза за извършване на застрахователна дейност на "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД. Клонът, чрез който румънският застраховател извършва дейност в България има минимален пазарен дял от 0,3% и не сключва застраховки "Гражданска отговорност“ на автомобилистите и „Каско“ на моторни превозни средства, съобщи Комисията за финансов надзор (КФН).

Застрахователят има задължението да уведоми застрахованите за тяхната възможност да прекратят застрахователните договори, сключени с "Чертасиг - Застрахователно и Презастрахователно Дружество“ АД, а също така и по отношение тяхното право да възстановят платените застрахователните премии по договорите за периода между момента на прекратяване и изтичане на срока на валидност на договорите.

Договорите, които не бъдат прекратени, остават в сила до изтичането на срока им, съобщават още от КФН.

"Не се очаква да бъде засегнат значителен дял българи и институции. Основната дейност на клона в България е застраховки срещу пожари и природни бедствия, други щети на имущество, обща гражданска отговорност и гаранции. Лицензът е отнет заради недостиг на средства за покриване на минималното капиталово изискване на застрахователя и на невъзможността на застрахователя да възстанови този недостиг. Установено е състояние на несъстоятелност“, обясни пред БНР Николай Петков от КФН.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.