Румъния забрани със закон смрадта

Румъния забрани със закон смрадта

Румъния забрани неприятните (или приятни) миризми със закон, който забранява разпространението им. Причиняването на “обонятелен дискомфорт” вече се наказва с глоба до 6,3 хиляди евро.

“Обонятелният дискомфорт”, гласи нормативният акт, “е следствие от дейности, които могат да повлияят на здравословното състояние на населението и околната среда, което субективно се възприема като миризми с различна интензивност, и обективно се измерва в съответствие с приложимите национални, европейски и международни стандарти”, гласи дефиницията на обонятелния дискомфорт в новия закон.

Казано по-просто, – ако, например, миризмата на храна, която домакинята приготвя в кухнята си, достигне до стълбищната площадка или общите части на жилищен блок, то на нищо неподозиращата домакиня може да бъде наложена огромната глоба.

Законът предвижда максимална глоба от 30 хил. леи (6,3 хил. евро) за физически лица, и 80 хил. леи (16,7 хил. евро) за юридически.

Инициатори на закона са двама депутати от партията “Съюз за спасяване на Румъния”, а идеята им се базира на правителствено постановление от 2005 г. за опазване на околната среда. „Смятам, че хората трябва да се грижат за добрите си отношения със своите съседи“, каза председателят на Съюза Родика Милитару.

Отсега нататък нивото на обонятелния дискомфорт ще се определя в разрешенията, издадени от местните органи за опазване на околната среда. Те ще касаят всяка икономическа дейност, а нарушенията на установените стандарти могат да доведат до закриване на съответните дружества.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.