Румъния пое щурвала на ЕС

Румъния пое щурвала на ЕС

Румъния пое шестмесечното преходно председателство на Съвета на ЕС.

Това ще бъде особено изпитание за страната насред порой от критики срещу поведението на властите в Букурещ. За пръв път в последното десетилетие държава, която поема председателството, бива предварително обвинявана в неподготвеност. Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тази година бе особено прям с румънското ръководство, като първо заяви, че вече не може да запомни имената на премиерите заради честата им смяна, а дни преди началото на председателството изрази съмнение, че румънците могат да изпълнят основната задача - да бъдат честни посредници в преговорите между държавите от Общността.

Коментарите на Юнкер бяха предизвикани от задълбочаващите се кавги сред румънското политическо ръководство, където президентът Клаус Йоханис обвини правителството в липса на готовност да води ЕС, а председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня отвърна, че подобни оценки са национално предателство. Месец преди началото на председателството ЕК представи поредния си доклад за Румъния по механизма за наблюдение на борбата с корупцията, в който отчете сериозни слабости, отстъпление от постигнатите резултати и дори отправи нови препоръки, 11 години след началото на надзора. Европейски наблюдатели откриват предпоставки срещу Румъния да бъде предприета процедурата, задействана вече срещу Унгария и Полша заради съмнения за върховенството на закона.

Новото председателство започва с началото на годината, в която ще бъдат избрани новият Европейски парламент и следващата Европейска комисия. Новата година се очаква да отброи последните дни на Великобритания в ЕС. В Съвета остават много нерешени въпроси, сред които са укрепването на охраната на външните граници на ЕС и промяната на правилата за миграцията.

Ако успее да съдейства за решението на тези задачи, Румъния би съумяла да опровергае своите критици. Макар да започва председателството от ниска точка на доверие, страната получава възможността да постигне подобряване на образа си на европейската сцена точно в мига, в който всички погледи са насочени към нея. Успехът на Румъния би бил полезен за самата нея, но и за ЕС, в поредния решителен час на промяната.

Румънската министър-председателка Виорика Дънчила е уверена, че държавните институции, политическите сили и гражданското общество ще обединят сили и ще участват конструктивно за успешен мандат на Румъния като председател на Съвета на ЕС, предаде Аджерпрес. "От съществено значение е в този символичен момент за европейската съдба на нашата страна да покажем отговорност, сила и разум. Румъния ще има възможността, но също и отговорността да демонстрира и капитализира европейския си потенциал и способностите си за взаимодействие в усилие да укрепи онова, което представлява европейската конструкция - съюз на граждани, свободи и нашите обединени капацитети", заявява Дънчила.

Тя посочи още, че вижда в предстоящото председателство възможност за Букурещ да има активен принос към процеса на взимане на решения в ЕС и да покаже "правилен имидж на Румъния".

"Ценността на румънците в това голямо европейско семейство се състои също и в динамичния и дълбок проевропейски дух - подход, от който Европа се нуждае в този момент, белязан от несигурност, но от особено значение за нашето общо бъдеще", изтъкна тя.

Дънчила изрази увереността си, че румънците ще допринесат за запазването на единството, сцеплението и солидарността като фундаментални елементи на европейско ниво.

"Европейският съюз може да продължи напред в духа на основополагащите идеи на европейския проект само като запази единството и преодолее различията между страните членки във всичките им форми на проявление", каза тя.

Министър-председателката призова към единство и румънците.

"Скъпи румънци и европейски граждани, нека бъдем единни и се радваме заедно на онова, което членството в ЕС означава. Честита Нова година на всички!", пожела Дънчила.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.