Румъния одобри АЕЦ сделка за $8 млрд. със САЩ

Румъния одобри АЕЦ сделка за $8 млрд. със САЩ

Сенатът на Румъния ратифицира междуправителствено споразумение, подписано миналата година със САЩ, което има за цел да разшири и модернизира ядрената енергетика на страната.

Сделката на стойност 8 млрд. долара може да доведе до завършването на два реактора в АЕЦ "Черна вода", единствената атомна електроцентрала в Румъния и обновяване на един от двата й съществуващи реактора.

Космин Гита, главен изпълнителен директор на ядрения оператор Nuclearelectrica, коментира в изявление, че ратифицирането означава, че Румъния е в състояние да постигне целта си да свърже блок 3 към мрежата през 2030 г. и блок 4 през 2031 г.

Той добави, че обновяването на реактора Candiru-6 на "Черна вода" предлага най-евтиния начин за производство на електроенергия, така че "ядрените проекти идват с двойно предимство: конкурентни разходи и нулеви емисии на въглерод".

АЕЦ "Черна вода" експлоатира два канадски реактора с тежка вода под налягане с капацитет 650 MW. Блок 1 влезе в търговска експлоатация през 1996 г. и блок 2 през 2007 г. Nuclearelectrica се надява да удължи експлоатационния живот на блок 1 до 60 години.

Работата по третия и четвъртия реактор, които също са проектирани от Candiru, е започнала през 80-те години на миналия век преди падането на режима на Чаушеску през 1989 г.

През юли 2020 г. Румъния обяви търг за ново проучване за осъществимост за завършване на блокове 3 и 4.

Европейската комисия одобри плана за помощ от САЩ за завършване на работата по двата реактора през ноември, като приключи дългогодишните планове за набиране на китайска помощ в проекта.

През 2013 г. Румъния и Китай подписаха две споразумения, които възлагат на China General Nuclear (CGN) водеща роля в изграждането и финансирането на реакторите. Това бе последвано от сделка през май 2019 г. между румънската държавна ядрена компания Nuclearelectrica и CGN за изграждане на два реактора от 700 MW.

Румъния промени курса си в началото на 2020 г., след като САЩ засили критиките към Китай.

Според Nuclearelectrica проектите ще допринесат за развитието на ядрената индустрия в страната и ще създадат до 9 000 работни места, както и ще стимулират "научни изследвания, иновации и развитие в ядрената индустрия".

 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.