Румънците ще могат да отложат внасянето на вноски по кредитите си с цели 9 месеца, обяви финансовият министър на страната Флорин Къцу, цитиран от БТА. Облекчението ще може да се използва и от граждани, и от фирми.

От публикация на Къцу във Фейсбук става ясно, че той се е договорил с Националната банка на Румъния отлагането да става чрез подаване на молба на две степени. Първо, гражданите трябва да се обадят на банката и да заявят молбата по телефона, а след това тя трябва да се изпрати като писмено заявление по имейл. "Решението, което предложих на националните банки и банковата система, взема предвид редица елементи. Тези, които искат да им се отложат вноските, могат да го направят за срок до 9 месеца. Предложението беше одобрено, ще видим дали ще остане така в постановлението", заяви обаче министърът.

Очаква се румънският кабинет да приеме предложението утре."Обсъждахме кой да има достъп до това отлагане и моето предложение беше да не дискриминираме, да имат достъп всички румънци, които поискат това", заяви Къцу. Следващата седмица пък северната ни съседка ще си обнови бюджета, за да осигури повече средства на тамошното министерство на здравеопазването.

Подобна кредитна ваканция е въведена и от някои банки в САЩ, които също така предлагат увеличаване на лимитите по кредитните карти, удължаване на сроковете за плащане, намаляване на минимални плащания, пишат от abc7ny.com.

Към момента на Стария континент все още се разглежда възможността за кредитна ваканция. Днес стана ясно, че Европейският банков орган (ЕБО) тепърва ще обяви критерии за отлагане на плащания, на които България също трябва да отговори. Повечето страни обаче въведоха редица облекчения за бизнеса, включително по-късно плащане на ДДС – това включва Австрия, Белгия, Дания, Естония, Гърция, Швейцария, Великобритания и други.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Петър Чобанов: Банковата ваканция може да продължи 6 месеца

Банковата ваканция да продължи от 3 до 6 месеца очаква бившият финансов министър Петър Чобанов. “В началото това ще облекчи хората да не мислят за текущи плащания, но за някои бизнеси няма да е достатъчно”, предупреди експертът.

Как биха могли да работят коронаоблигациите на еврозоната

Пандемията от коронавирус възроди ожесточения спор между страните от еврозоната за съвместно емитиране на дългови книжа, за да се финансират разходите за здравеопазване и мерките срещу задълбочаване на икономическите сътресения, които се очаква да последват.