Румънците и българите са най-зле платените работници в ЕС

Румънците и българите са най-зле платените работници в ЕС

Румънците и българите получават най-ниско заплащане в ЕС въпреки усиленото увеличаване на заплати, пишат днес букурещките издания "Адевърул" и "Ромъния либера".

Увеличението на заплати, обявено с фанфари от румънското правителство от 1 януари 2018 г., не е намалило разликата в заплащането между румънците и работещите в другите членки на ЕС, като гражданите на Румъния получават близо четири пъти по-малко от средното за ЕС равнище, отбелязва в. "Адевърул". По данни на Евростат през 2018 г. разходите за работна ръка варират от 5,4 до 43,5 евро на час в страните членки на ЕС , като най-ниските са в България и Румъния, а най-високите са в Дания, Люксембург и Белгия. Най-ниското заплащане на час е в България (5,4 евро), в Румъния (6,9 евро), Литва (9,0 евро), Унгария (9,2 евро) и Латвия (9,3 евро). Най-високо е заплащането в Дания (43,5 евро на час), Люксембург (40,6 евро), Белгия (39,7 евро), Швеция (36,6 евро), Холандия (35,9 евро) и Франция (35,8 евро), пишат румънските вестници, като цитират данните на Евростат.

През 2018 г. средните разходи за работна ръка на час в цялата икономика (с изключение на земеделието и публичната администрация) са изчислени на 27,4 евро в ЕС и 30,6 евро в еврозоната.

Европейската статистическа служба припомня, че през 2018 г. най-голямо увеличение на заплатите е имало в Румъния. Разходите за работна сила на час са нараснали най-много в Румъния и най-малко в Малта. В еврозоната най-голямо увеличение е регистрирано в Латвия (плюс 12,9%), Литва (плюс 10,4 на сто), Естония, Гърция и Словакия (плюс 6,8%). Най-малко е нараснало заплащането в Малта - с 0,4 на сто, във Финландия - с 1,2%, Испания - 1,3% и Португалия - 1,4 на сто, пишат изданията в Букурещ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.