0

В ече предпоследната ни олимпийска шампионка Румяна Нейкова бе изключително щастлива след успеха на Ивет Горанова, която по-рано днес спечели златен медал в каратето. Нейкова бе последната ни олимпийска златна медалистка в Пекин през 2008 година до днес и призна, че е стискала палци пред телевизора.

Вече предпоследната ни олимпийска шампионка Румяна Нейкова бе изключително щастлива след успеха на Ивет Горанова, която по-рано днес спечели златен медал в каратето. Нейкова бе последната ни олимпийска златна медалистка в Пекин през 2008 година до днес и призна, че е стискала палци пред телевизора.

"Браво, огромни поздравления за това дете, защото за мен е дете – тя е на възрастта на нашия син, коментира Нейкова в интервю за "Букмейкър рейтинги". - Прекрасно представяне, много се зарадвах. Пропуснах само първата й среща в групата, но след това стисках палци до края. Олимпийската титла е нещо несравнимо.

Много се радвам, че отново имаме олимпийска шампионка. Мина доста време от Пекин 2008 година, но ето, че пак може да се зарадваме.

Поздравявам всички наши момчета и момичета за участието – не само медалистите, а абсолютно всички. Аз неведнъж съм казвала, че участието на български спортисти на олимпийски игри е индивидуално участие на самите спортисти, техните треньори и федерации. Моят апел е никога да не се намесва политиката в спорта, защото не й е мястото там – държавата не участва.

Истината е, че нещата са несравними.

Не можеш да сравняваш 0лимпийските игри в Барселона 1992 година и Атланта 1996, или Атланта и Сидни 2000 година. Нито един олимпийски цикъл не е същият като предишния или следващия. Виждате колко се променя спортът. На олимпийските игри в Монреал 1976 година например страните участнички са 92, а сега в Токио са… 209! Виждате ли колко много различни медалисти и призьори от различни краища на планетата има на тези игри.

По-малките страни все повече печелят медали – ето, малко след олимпийската титла на нашето момиче, бахамец взе златото на 400 метра в леката атлетика. Виждате американците – нямат силен спринтьор шампион на 100 метра, щафетата им на 4х100 метра не се класира дори на финала. Има още десетки разлики, които мога да посоча и това е аргумент да не сравняваме едни игри с други, като това се отнася и за спечелените медали", допълни Румяна Нейкова.