Румен Томов: Ще се кандидатирам отново, ако има нови избори за кмет на Благоевград

Румен Томов: Ще се кандидатирам отново, ако има нови избори за кмет на Благоевград

“При всяко положение аз ще се явя на нови избори. Тази борба не беше безсмислена. Това е борба за демокрацията на България”, заяви Румен Томов пред бТВ. Според юристи след решение на Конституционния съд той трябва да напусне поста кмет на Благоевград.

Томов заяви, че би трябвало ВАС да възстанови делото по неговия казус и да прецени дали да се съобрази с решението на КС. Казусът с това дали Румен Томов да напусне поста започна, след като бившият градоначалник Атанас Камбитов подаде сигнал до Общинската избирателна комисия, че новоизбраният кмет не е заличил участието си в своя фирма. КС се произнесе с решение по конституционно дело № 5/2020 г., с което отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд и искането на 63-ма народни представители от 44-тото Народно събрание за установяване на противоконституционност на чл. 42, ал. 1, т. 5 от Закона за местното самоуправление и местната администрация. Решението е прието единодушно, съобщиха от съда. Делото засяга местния вот в Благоевград и случая с кмета Румен Томов. Според Закона за местното самоуправление, кметовете не могат да извършват търговска дейност по смисъла на Търговския закон, както и да участват в търговски дружества. В случай, че не предприемат необходимите действия за прекратяване на търговската дейност в едномесечен срок от полагане на клетвата, пълномощията им се прекратяват, е посочено в разпоредбата, по която се произнесе КС. Томов заяви, че е възложил на юрист да прекрати участието му в фирма, но той не е приложил всички документи по процедурата, стана ясно от днешното му телевизионно интервю. Тази разпоредба в закона стана повод в началото на декември миналата година до Общинската избирателна комисия в Благоевград да бъде подаден сигнал от предишния кмет на общината Атанас Камбитов срещу новоизбрания Румен Томов. В него бе посочено, че Томов не е заличил в законоустановения срок своя фирма от Търговския регистър. Самият Румен Томов обясни, че е предприел всички стъпки по прехвърляне на една от фирмите си, която не работи от 2008 г., но за това било нужно време. Със свое решение ОИК отказа да прекрати пълномощията на Румен Томов, което бе обжалвано пред Административния съд в Благоевград от четири партии и коалиции, участвали на местния вот през 2019 г. След това имаше обжалвания пред ВАС, както и искане до Конституционния съд.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.