Румен Радев с писмо до ЕП за пакета

Румен Радев с писмо до ЕП за пакета "Мобилност"

Президентът Румен Радев изпрати писмо до шефа на Европейския парламент Антонио Таяни по повод т. нар. пакет Мобилност 1 в подкрепа на българските превозвачи. 

В писмото си Радев напомня, че пакетът Мобилност 1 и поправките в евродирективите са предивзикали бурни реакции през изминалата година.

Според него предложените текстове са несправедливи за България.

"Предвидените законодателни промени са в разрез с устоите на единния европейски пазар и нарушават принципите за свободното движение на стоки, хора, услуги и капитали в рамките на Общността“, заявява в писмото си до Антонио Таяни държавният глава. 

Според него формираният общ подход по текстовете в пакета и включените мерки дискриминират българския транспортен бранш. Той се аргументира с това, че България ще претърпи сериозни загуби и икономическото ѝ изоставане от останалите страни-членки ще се задълбочи.

"Тежкотоварният автомобилен бизнес в България има огромно значение за икономиката на нашата страна, както като принос към брутния вътрешен продукт, така и като трудова заетост“, пише още Радев.

В писмото си той заявява, че застава зад исканията на българските автомобилните превозвачи. „Изразявам своята подкрепа към тяхната позиция. Справедливите им искания следва да бъдат разгледани, а внесените от българска страна законодателни предложения по пакета Мобилност 1 – отчетени“, категоричен е Радев.

 В заклчение президентът изразява своята убеденост, че пакетът Мобилност 1 ще бъде финализиран на основата на справедливи и балансирани решения, като се зачетат основните принципи на ЕС и правилното функциониране на Европейския вътрешен пазар.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.