0

П резидентът Румен Радев остава най-харесваният политик у нас, доверието в правителството расте. Това показват данните от последното проучване на агенция "Галъп", проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Президентът Румен Радев остава най-харесваният политик у нас, доверието в правителството расте. Това показват данните от последното проучване на агенция "Галъп", проведено е сред 805 пълнолетни българи между 6-ти и 14-ти януари.

Така данните показват, че Радев започва мандата си с традиционно високо доверие от 58,5% и с недоверие от 32,1% и остава най-харесваната фигура в политическия живот у нас – с най-висок положителен рейтинг (доверие минус недоверие).

Доверието в правителството се повишава до 44,9% и е по-високо от недоверието (39%) – това се случва за пръв път от началото на първия мандат "Борисов" през 2009 г. насам и показва акумулиране на надежда за край на политическата криза. Високи обаче са икономическите страхове – 86,4% очакват ръст на цените, след като години наред този показател се движеше под 70%, а за последно беше доближил 90% в края на първия мандат "Борисов" и последвалите протести по повод високи цени. Има закономерен за начало на мандат ръст и в доверието в парламента и то достига 31,9%, при спадащо недоверие (56,9%).

Позицията на обществото ни по отношение на Северна Македония се втвърдява и през януари 15,3% не искат Северна Македония да започне преговори при никакви условия, 60,8% – само ако изпълни договора си с България, а 7,6% не поставят условия. В края на 2020 г., много по-сериозен беше делът на колебаещите се – който сега се прелива към сдържаната по отношение на Скопие, а не към ентусиазираната, опция.

Останалите фигури с положителен рейтинг в последните месеци са: Кирил Петков, с растящо доверие, типично за нововстъпващ премиер и ново лице в политиката, бившият служебен премиер и настоящ министър на отбраната Стефан Янев вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев (също с нарастващо доверие), както и
вицепрезидентът Илияна Йотова.