Румен Радев: Не бягам от отговорност за служебното правителство

Румен Радев: Не бягам от отговорност за служебното правителство

Президентът се надява, че няма да има трети парламентарни избори и партиите ще проявят отговорност

Президентът носи отговорност за назначаването на служебното правителство и аз не бягам от нея. Винаги съм се водил от отговорността за бъдещето на България и по този критерий съм подбрал министрите в кабинета, без оглед на техните партийни пристрастия.

 Страхът все още не е отхлабил своя обръч и трудно хора се решават да заемат такава позиция точно сега. Тя е натоварена с много отговорност. Все още отишлата си съвсем скоро власт разполага с всички механизми - финансови и властови, но въпреки това има хора, които могат да застанат с лицето и с биографията си и да поемат тази отговорност. Това каза президентът Румен Радев пред БНР.

Това са хора, които с готовност приеха да изпълнят тази мисия, каза още той. С повечето от тях е работил и познава качествата им. За него най-важното е да има баланс между професионализъм и отговорност. Това е един кабинет на единодействие и излизане от тази безпътица, която показа и 45-тото народно събрание, обясни още той. Да надмогнат червените линии на разделение да покажат, че могат да работят заедно. 

"Не искам да мисля, че ще отидем на трети парламентарни избори тази година. Надявам се партиите да проявят отговорност и да съставят правителство в рамките на следващия парламент. Не е добре да нямаме парламент. България е парламентарна република, тя се крепи на парламента като основен държавен орган, който не само има законодателни функции. Народното събрание е контролира изпълнителната власт, една функция, която беше отслабена значително по време на управлението на Бойко Борисов. Доколкото служебния кабинет може да се впише в едно бъдещо управление, аз го посочвам като модел за едно демократично управление", обясни още той.

Според него кабинетът "Борисов" 3 е заложил потенциални бомби и се надява служебното да се справи с тях. Първата според него е, че не е внесена актуализация на бюджета и така е вързало ръцете на служебното правителство, което трябва да търси пари за пенсионерите и мерките.

Втората бомба пък е планът за възстановяване. Това е огромно затруднение за служебния правителство, което за няколко дни трябва да го смеля и да реши дали да го внася, или да го коригира. Вярвам, че те ще се справят с тази задача, каза още президентът. 

Ако плащаме от нашите пари и даваме по 1 млрд. лв., след около 40-50 г. всеки дом ще бъде саниран. Да тази програма е добра, но тя не е справедлива, каза още президента. Според него трябва да се отива към модернизация на страната и да има инвестиции в човешкия капитал - образование и здравеопазване. Спешната медицинска помощ във въздуха не е само за планинско спасяване и катастрофи, тя ще помогне и на хилядите българи, които не могат да достигнат до помощ в златния час. Защо този проект не се прие, той е за 80 млн. лв., попита още президентът. 

Преди дни бившият финансов министър Кирил Ананиев обясни,  че като служебен министър на Радев е получил две задачи - да уволни шефовете на НАП и Агенция "Митници" и да увеличи бюджета на Министерството на отбраната с 300 млн. лв. Аз уважавам г-н Ананиев, най-малкото заради неговите бели коси. Внезапният напън на Ананиев да се впише като герой, които с тяло брани шефове на агенции, е повече от комичен. Няма да коментирам г-н Ананиев, категоричен бе Радев. Обясни, че дава изискванията си в началото на служебния кабинет, а оттам министрите си подбират екип, за да ги изпълняват.

Прочетох някакви такива писания, доколкото знам тя изобщо не е регистрирана. Няма как олигархията - Васил Божков, или който и да е олигарх, да стане олигархия на Радев. Ние имаме различна ценностна система с предишния премиер , те дори не се пресичат",  отговори Радев дали в служебното правителството има хора, които са близки до Божков.

"След като в страна - членна ЕС и НАТО, министър-председателят спи с пистолет до главата си, при това НСО го пази, това означава, че в тази страна има мутри. След като има шкафчета натрупани с евро, със злато, значи има мутри. Защото, ако това е вярно, тези пари не са от заплати, значи някой трябва да е рекетиран, значи има мутри. След като прокуратура, ДАНС, КФН изпращат да размазват физиономии на неудобни бизнесмени, значи има мутри. При една промяна тези хора се притесняват да не изплуват злоупотребите им, да бъдат убити от потоците финанси и да не би да се проведат честни избори", каза още Радев.

"Режимът рухва и пред българската прокуратура има сериозна дилема - или да почне да работи в интересите на обществото, или и тя да бъде завлечена в небитието", подчерта той.

Президентът обясни, че нито той, нито служебният министър са споменавали думата ревизия. Илюзия е за два месеца да се извърши пълноценна ревизия, обясни още Радев. 

"Над 100 пъти ни се посочи как Нидерландия била изхвърлила машините. Аз също съм говорил с Рюте, но дайте да сравним двете държави. Защо там са изхвърлени машините? Защото при избирателна активност около 80% - недействителните бюлетини са под половин процент. В България при 50% избирателна активност имаме около 5% недействителни бюлетини. Означава, че губим цяла една партия да влезе в българския парламент, означава изкривяване на вота на българските граждани. В Нидерландия едва ли ще видите в ютуб от областна конференция на една партия, където се дава инструктаж как да се произвеждат недействителни бюлетини. Затова ние се принудихме явно да търсим технологични решения, да не продължавам нататък - как се броят бюлетини, как се отчитат, как се вписват изборните протоколи какви грешки. Това се елиминира с машините не казваме че е най-доброто но ние сами се докарахме дотам да даваме пари за да повишим по някакъв начин честността", обясни още Радев и добави, че машините допринасят много за намаляване на контролирания вот.

Той каза, че не е избрал, или посочил никой в новата ЦИК. Поздрави партиите, които посочили стойностни професионалисти и хора с опит. Той се надява да се обединят и да не допуснат раздор в ЦИК.

"Митов сигурно още го боли, че не го допуснах и не издадох указ, за да стане в посланик в Румъния. Да оставим тези негови лични драми и болки. Учудващо е, че след 10 г., в които ти всеки месец и ходил в Брюксел на Съвета на ЕС, да не ти е ясно - що е то Европейски съюз, що е то НАТО, как се приемат и разработват резолюции. Това е жалко. Абсолютно неразбиране, манипулация на факти. Аз съм дал много ясно моята оценка и по отношение на Русия, отношение на националната сигурност, че там компромиси са абсолютно недопустими и трябва да се преследва всяко вмешателство в нашата национална сигурност. При положение, че си пуснал руските агенти години наред безнаказано да тровят български граждани, да взривяват наши складове, да си прикривал техните действия, да си допуснал огромен пробив в националната сигурно, защото не си реализирал политиките за организация и контрол върху достъпа за класифицирана информация. Петима български граждани са уличени в това. Да твърдиш подобни неща е върхът на наглостта.", каза още Радев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.