0

А фриканската чума по свинете заплашва 3 млрд. лв., инвестирани в развитие на индустриалното свиневъдство в последните няколко години да отидат на вятъра. Това каза пред Телеграф Румен Караманов, управител на най- големата свинеферма на Балканския полустров. Тя се намира в с. Козлодуйци, Добричко. 

Африканската чума по свинете заплашва 3 млрд. лв., инвестирани в развитие на индустриалното свиневъдство в последните няколко години да отидат на вятъра. Това каза пред Телеграф Румен Караманов, управител на най- големата свинеферма на Балканския полустров. Тя се намира в с. Козлодуйци, Добричко. 

Той е и в управителния съвет на Асоциация на свиневъдите в България. Караманов обясни, че поради инвестициите в Североизточна България в модерно свиневъдство, сривът в сектора от последните години е преодолян. Преди четири години в България е имало 850 хил. прасета,  сега са достигнали 1,5 млн.

Катастрофа

В момента усилията на сектора са заплашени от огромен срив. Ако това се случи вече никой няма да иска да гледа прасета, горчиво предрече Караманов. Дори не е ясно колко ще са средствата за възстановяване на поголовието, за обеззаразяване и всичко останало, за да може да се изправи секторът отново на крака, ако се случи най-страшното. Защото индустрията е заплашена сериозно от АЧС. Той даде за пример цената на разплоден нерез, който струва  2000 евро. 1000 евро пък струва разплодно женско прасе. Угоените прасета си имат цена към всеки един момент.

Загуби за бюджета

България ще претърпи огромни загуби и за бюджета, в случай че рухне секторът на индустриално свиневъдство. Според Караманов браншът внася над 100 млн. приходи в националния бюджет и осигурява стотици работни места в сектора. Той каза, че   инудстрията осигурява 50% от свинското месо в България.  Бизнесменът допълни, че фермата, която управлява продължава да се разраства. Преди две седмици инвестцииите в комплекса са минали 105 млн. лв.

Във фермата има 7200 майки, а поголовието възлиза на 85 хиляди прасета. 

Жандармерия и кметове

За да се овладее ситуацията с чумата, Караманов е убеден, че в нея трябва да се включат всички възможни институции. Жандармерия, пожарникари, военна полиция, Българска агенция по безопасност на храните и кметовете. Особено важна е ролята на кметовете, които имат отношение към разрешенията за отглеждане на прасетатат в задния двор. 

Чумата се разпространява по всички възможни пътища, включително и въздушен, убеден е Караманов.  Чрез фуражи, насекоми, хора. Той обясни, че комплексът сам си приготвя фуража за храна на свинете. Невъзможно е да предварително да се обеззаразява храната, защото 140-150 тона фураж ядат нашите прасета на ден, каза той.