0

Л идерът на СДС Румен Христов поиска изключване на Движение България на гражданите (ДБГ), което се присъедини към Мая Манолова, от ЕНП. Това стана ясно от негов пост във Фейсбук.

Лидерът на СДС Румен Христов поиска изключване на Движение България на гражданите (ДБГ), което се присъедини към Мая Манолова, от ЕНП. Това стана ясно от негов пост във Фейсбук.

Христов пише, че получили важна подкрепа за Съюза на демократичните сили от Фондация “Конрад Аденауер”, след проведените у нас парламентарни избори.

"Вчера имах изключително приятелска среща с г-н Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на Фондацията в България, по негова покана. Той даде висока оценка на постигнатите от коалицията “ГЕРБ-СДС” резултати и ни поздрави за спечелените избори и първото ни място. В същото време изрази своето учудване, че спечелилата коалиция от партии, членове на Европейската народна партия, може да остане в опозиция, въпреки постигната победа и отбеляза, че това е много рядка практика в европейските страни!", пише Христов.

По думите му и двамата били единодушни, че процесът на консолидация на дясното в България вече дава своите устойчиви резултати и върви в правилната посока, след успехите от съвместното явяване на СДС и ГЕРБ още от Европейските и местните избори, както и сега на тези.

"Коалиция “ГЕРБ-СДС” няма алтернатива, заяви г-н Гайслер и посочи своята увереност, че, като ярък представител на ЕНП, ние ще продължим да отстояваме проевропейския и пронатовски път на страната ни!

В рамките на анализа на проведените парламентарни избори споделих с г-н Торстен Гайслер, че, ако новото ОФ от протестърски и прокремълски партии успее да сформира правителство, ние, от СДС и ГЕРБ, ще бъдем национално отговорна, силна, аргументирана и конструктивна опозиция и няма да позволим отклоняване от евроантлантическия път на България", написа още лидерът на СДС.

"Пред г-н Гайслер поставих и още един много сериозен проблем - за изключване от ЕНП на партия ДБГ, която, преди време, беше част от дяснатата коалиция “Реформаторски блок”. На преминалите парламентарни избори обаче партия ДБГ даде своята регистрация и открито подкрепи г-жа Мая Манолова, виден представител, до скоро, на лявата БСП. Това за нас е неприемливо и настояваме за изключването им от Европейската народна партия!", пише още Румен Христов.

Той благодарил на г-н Торстен Гайслер за голямата подкрепа, която получили от Фондация “Конрад Аденауер. Христов заявил готовността да продължи процеса на консолидация на дясното в България и да отстоява ценностите, които завещали бащите на дясна Европа, в това число и германският държавник и първи канцлер на Федерална Република Германия Конрад Аденауер.