- Г-н Драганов, до какво може да доведе ситуацията с „Томас Кук“ и толкова ли е страшен евентуален фалит на фирмата?

- Най-важно е да кажем, че „Томас Кук“ не е обявил фалит. Една голяма част от фирмите в групата, които са напълно самостоятелни, потвърдиха тяхната стабилност и отдалеченост от организацията. Като цяло можем да кажем, че българските хотелиери ще претърпят по-малка щета от тази, която предвиждахме от една цялостна несъстоятелност на „Томас Кук“. Тоест всички плащания към хотелите от Скандинавия, Полша, Чехия, голяма част от Германия и Русия ще бъдат направени в посочените срокове. А те са в рамките на 60 дни, след като е приключила съответната пакетна услуга към туристите и тя е била фактурирана. От тази гледна точка афектирани ще бъдат много по-малък брой хотели.

- Какви тогава ще са загубите?

- Сега ще правим изчисления, но при всички положения говорим за минимизиране на загубите вследствие от неплащане на „Томас Кук“ - UK. Видяхте и че посланичката на Великобритания заяви, че компанията е обслужила около 18 000 туристи, което е много по-различно от 400 000, както се твърдеше в началото. Доколкото разбрахме, „Томас Кук“ е подготвила и нов оздравителен план, който е изискан от кредиторите, и всъщност на 23 септември през нощта беше спирането на дейността на компанията, но не и обявяването на фалит.

- Но вече се появи информация, че германският и полският филиал на туроператора обявяват фалит.

- Видях информацията, но не мога да разбера защо всички говорят за фалит и защо новината се превежда по този начин. Те обявиха, че ще прекратят дейността за определен период, но в същото време подготвят документи, с които да поискат рефинансиране.

На този етап няма обявен фалит. „Томас Кук“ предложи 20% изкупуване на акциите от туроператора, което означава, че 80% от фирмите стоят стабилно на пазара. Като цяло самолетите ще продължат да летят, те са собственост на частни лица. От цялата ситуация, която изглеждаше доста застрашаваща, защото наистина е голяма катастрофа, можем да кажем, че загубите ще бъдат минимизирани в рамките на 12 - 15 млн. евро, което е драстично по-малко от 36 млн. евро, които се прогнозираха в началото. И каквото и да се случи, туристите, които пътуват с „Томас Кук“, ще бъдат превозени чрез други туроператори догодина. Затова трябва да се борим да спечелим по-голям дял пазари.

- Очаквате ли спад на ранните записвания за другото лято?

- До другото лято има достатъчно време да се предоговорят всички леглови капацитети, които ще поемат обемите на компанията, ако тя не възстанови дейността си на 1 октомври. Много чужди инвеститори обаче заявиха готовност да участват в рефинансирането на „Томас Кук“, твърде вероятно е туроператорът да остане на пазара, но преструктуриран.

- За първи път ли се изправяме пред подобна ситуация, имали ли сме други такива случаи?

- Изправени сме за втори път пред ситуация, в която се налага да се включи английският Гаранционен фонд по отношение на България. Първият път беше през 1987 година, когато бяха изтеглени туристите на фирмата „Томсън“. Тогава оплакването беше, че англичаните получават изключително малко като количество храна за закуска, а руснаците - много повече. Дори британските медии се появиха със заглавия за страната ни „Ваканция за отслабване“. Оправданието на „Балкантурист“ тогава беше, че англичаните получават много по-качествена храна на закуска.

- Но всъщност изтеглянето не е било заради финансови проблеми на компанията, а заради недоволство от качеството на предлаганите услуги?

- Точно така, беше заради количеството на предлаганата храна.

- Вече стана ясно обаче, че, реално погледнато, „Томас Кук“ има финансови затруднения от 20 години. Не можеше ли да се предвиди тази ситуация?

- Финансовите проблеми на компанията започват от 2011 година и са следствие на прекомерното разрастване на фирмата. Има един принцип в икономиката - че трябва да знаеш доколко можеш да нарастваш. От тази гледна точка принципът, който изповядваше „Томас Кук“ до края на 90-те, беше, че туроператор трябва да се занимава само с туроператорска дейност, хотелиерите - с хотелиерска, и т.н. В момента, в който „Томас Кук“ стана хотелиер и превозвач, фирмата се разрасна и беше застигната от новите дигитални технологии. Твърде вероятно е сега кредиторите да приемат условията на управляващия борд на фирмата, защото отписването на 2 млрд. евро задължения към банките би влошило портфейлите на банките кредитори. Също така щетата от закриването на „Томас Кук“ би била огромна.

- Как можем да се предпазим от такива ситуации и може ли да се предвиди такова нещо?

- При всички положения трябва да преструктурираме всички договори към „Томас Кук“ и към други подобни фирми. Няма как в днешния дигитален свят да се изисква клиентите да заплатят през март, а туроператорът да се издължава на хотелиерите през ноември. Не само България, но и страни като Турция, Гърция и Испания ще предприемат други мерки по отношение на тези договори. Най-малкото, което ще направим, е нашите договори да са адекватни на тези в други държави. Също така трябва да се премахнат тези предплащания, на база на които се дължи разсрочване във времето. Грешката, която сега се допусна, не бива да се повтаря за в бъдеще. Вторият голям извод е изключително добрата организация на британския Гаранционен фонд, който години наред се опитваме да наложим в България. Лошата схема, която предлагаме на нашите туристи чрез т.нар. застраховка, е отговорност на туроператора. Ако английските туристи трябваше да се връщат по българската система, щеше да се стигне до световна туристическа каша.

- Накрая все пак не мога да не попитам въпреки всичко какъв е изводът ви от летния туристически сезон?

- Летният сезон показа, че туризмът ни се развива стабилно. Все пак нека имаме предвид, че движението в сектора е синусоидално. Имаме плюсове и минуси. Тази година беше с ясно изразен нисък, среден и висок сезон, който продължава и сега. Видяхте, че всъщност кризата ни завари с пълни хотели. Имаме да извозваме хиляди английски туристи. Но все пак става дума за около 2000 души от общо 6000 туристи на „Томас Кук“. Всички останали са към други фирми.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Яна Алексиева: Училището е длъжник на децата за изграждането на социални умения

Въпросите за любовта и приятелството идват в онази възраст, в която подрастващите имат нужда и от друг възрастен, казва в интервю за "Монитор" изпълнителният директор на Асоциация „Родители“

Д-р Станимир Хасърджиев: Нужен ни е австрийски модел в здравеопазването и 10 пъти по-малко болници

На лечебните заведения да се плаща за излекувани пациенти, а не за брой хоспитализирани, казва в интервю за "Монитор" председателят на Националната пациентска организация