Румен Драганов:„Паспортът COVID-19“ не е ваксина срещу заразата

Румен Драганов:„Паспортът COVID-19“ не е ваксина срещу заразата

Нужно е осигуряване на ликвидност за туроператорите

20% от пакета на ЕК едва ли ще стигнат за рестарт на туризма, казва в интервю за "Монитор" директорът на Института за анализи и оценки в туризма

- Г-н Драганов, кои са най-спешните мерки за спасяване на туристическия отрасъл от последствията на пандемията ?


- Те са в три направления. Едното е решения, които трябва да се вземат на европейско ниво - създаването на възстановителен план, на европейски компенсационен фонд и други документи, произтичащи от срещата в понеделник на министрите на туризма в общността. Вторият комплекс са мерките от страна на българското правителство по отношение на създаването на единни протоколи и сертификати, свързани с местата за настаняване, хранене и развлечения. Третото е какви мерки трябва да вземат самите места, така че да станат сигурни и чисти.


- Споменахте европейския компенсационен фонд. Какъв трябва да бъде неговият размер, за да се избегнат фалитите на туроператорите?


- Компенсационен фонд може да се използва само в случаите, когато дадена държава разполага с гаранционен фонд, а на практика България няма такъв, който да гарантира парите на доверениците на туроператорите. Затова у нас трябва да има различен инструмент - нужно е да се създаде ликвидност на тези 360 туроператорски фирми, а те от своя страна да могат да възстановят сумите на своите клиенти посредством кредити и да реализират планираните програми. Ние нямаме покритие на компенсационните ваучери.


- Ясно е, че туризмът е един от най-пострадалите от COVID-19 отрасли. Ще стигнат ли предвидените за него 20% от възстановителния пакет на ЕК, за да може да работи нормално отново?


- Не можем да кажем, че туристическият сектор се води „най-пострадал”, щом за него се отделят едва 20%. За мен най-пострадалият трябва да получи поне 60 на сто. Каквито и средства да отпусне европейският възстановителен план, трябва да се провери може ли България да се ползва от тях със същите права като останалите, след като е извън еврозоната. В момента се спекулира дали изобщо ще има туристически сезон, щабът може да забрани не само сезон 2020 г., но и този за 2021 г., тъй като няма да има ваксина. Във връзка с това - мерките на българското правителство закъсняват. То трябва да има подготвен икономически инструмент, от който да могат да се възползват тези 320-360 хил. души, заети в сектора, ако туризмът бъде отменен за по-дълъг период от време.


- Министерството на туризма предприе ли всички нужни мерки, за да се справи със ситуацията?


- Министерството закъснява с решителни мерки, които трябва да бъдат взети от министъра и съответно от правителството. То продължава да говори за единност, но по този начин министър Ангелкова единствено прехвърля вината и към другата страна (към бранша). Това, което трябва да направи ресорният министър, е да приеме сертификата за чистота и сигурност, който вече се прилага в много други държави - Сингапур, Португалия, Гърция. Тук няма място за единност, а трябва да се наложи волята на министъра.


- Как ще коментирате предложението на Националния борд по туризъм за безвизов режим за руски и турски граждани?

- Когато пътуването е с цел туризъм, непременно трябва да има облекчение на визовия режим. Там трябва спешно да се премине към електронно издаване на визи и получаването им на границата от туристите. По отношение на тези пазари визите не трябва да се заплащат.


- С какво биха могли родните курорти да привлекат турски туристи, имайки предвид колко развит е All inclusive моделът у тях?


- Посещението и интересът към една дестинация не произлизат от това колко развита е тя в страната на произход на туриста. България предлага много разнообразен туристически продукт и на турския пазар се търси както летен, така и зимен, а също и културен туризъм. В България влизат около 1,5 млн. турски граждани годишно и около 1,3 млн. българи отиват на почивка там.


- Въвеждането на „паспорт COVID-19” добра идея ли е ?


- За мен такъв паспорт не е добра идея. След определен период от време ще забележим, че и притежателите му могат да се разболеят от коронавирус - той не е ваксина срещу заразата. Меренето на температурата не може да докаже дали сме носители на заразата. Повече подкрепям идеята пътуващите да са наясно, че не се очаква в близките три години да бъде открито лекарство срещу коронавирус. Животът, включително и туризмът, ще мине под егидата, че околната среда е опасна и всеки лично трябва да предприеме мерки, за да се предпази. Ако обаче се създаде такъв паспорт, той непременно трябва да бъде електронен.


- А как се отнасяте към идеята на НФСБ за безплатните туристически ваучери за български граждани. Какви приходи биха генерирали те и ще успеят ли да вдигнат сектора на крака?

- Формулата тук все още не е съвсем изяснена, тъй като остава въпросът каква част искаме да обхванем от пазара. От тази гледна точка на мен ми звучи много по-нормално предложението на Националния борд по туризъм, което е насочено към 2 млн. пътувания средно по 125 лв. на лице като размер на помощта. Общата стойност на финансирането, което е необходимо да отпусне държавата, е 250 млн. лв. във вид на ваучери, които да минават през туроператорите. Това означава, че едно 4-членно семейство ще получи 500 лв. финансова помощ, но то трябва да доплати остатъка. Средно по 600 лв. е струвала миналогодишната 7-дневна почивка на човек по Черноморието. Ако се работи по този начин, държавата ще може да си върне 1,5 млрд. лв. Самите ние от Института за анализи и оценки в туризма отдавна предлагаме към ваучерите за храна да се добавят и такива за почивки.


- Кои сегменти на туризма най-бързо биха се възстановили след падането на ограниченията?


- На първо място ще се възстановят малките обекти като местата за настаняване с до 10 легла, а също и тези за хранене и развлечения. Последни ще бъдат хотелите за масов туризъм, които са свързани с авиационни превози - друг сектор сериозно ударен от пандемията.


- Към кой вид туризъм първо ще се насочат гражданите след отпадането на карантината?

- Смятам, че понеже настъпва лятото, голяма част от туристите ще се отправят към морето и планините, защото им липсва чистият въздух.

ВИЗИТКА:

Работи в сферата на туризма повече от 30 години

Завършил е Техническия университет в София и УНСС

През годините е заемал различни длъжности в сферата на туризма – екскурзовод, туристически представител, офис директор в международната търговска организация “Балкантурист”, изпълнителен директор на капитала на холдинга Balkan Holidays international, президент на клоновете на Balkan Holidays в Лондон, Ню Йорк, Рим, Москва, Кайро и др.

Взема участие в работата на много неправителствени организации - Българската асоциация на туристическите агенции, Българската асоциация за екотуризъм

До 2006 г. е председател на Съвета по туризъм и член на Българския туристически борд

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.