Доставяме у нас още поне 7,5 млн. ваксини срещу COVID-19 (ОБЗОР)
3

Доставяме у нас още поне 7,5 млн. ваксини срещу COVID-19 (ОБЗОР)

Здравният министър съобщи, че сме договорили нови количества от „Пфайзер“ и „Астра Зенека“

  • Първите дози на „Модерна“ пристигнаха у нас, дават ги за лекарите в София

  • Изследват всички учители в страната с антигенни тестове, за да хванат „скрита заболеваемост“

Поне още 7,5 млн. дози ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигнат у нас в следващите месеци. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов при пристигането на първите 2400 дози от "Модерна" у нас.

Ваксината е втората одобрена от ЕС след тази на „Пфайзер“ и също като нея се поставя на 2 етапа с промеждутък от 3 седмици. Съхранява се при специални температурни условия. Пратката пристигна в сряда по обяд и бе разтоварена в склада на държавната фирма Бул Био. Дозите бяха доставени със специален транспорт и посрещнати от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов, изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лекарствата маг. фармацевт Богдан Кирилов и председателя на Националния ваксинационен щаб проф. д-р Красимир Гигов.

Ваксината на "Модерна" се съхранява на -25 градуса, което я прави по-лесна за транспортиране. Доставката се извършва едновременно във всички европейски държави. Следва разпределянето им в Регионалните здравни инспекции в цялата страна. С тези ваксини

продължава първият етап от имунизационната кампания,

в която се ваксинират лекарите.

Дозите от ваксината модерна "Модерна" ще бъдат приложени само на територията на РЗИ-София, защото те са твърде малко, за да се транспортират в страната. Очаква се новите количества от ваксината - 4 хил. дози, да пристигнат на 25 януари. Тогава тези дози ще бъдат разпределени във всички РЗИ на страната, обясни след пристигането на ваксините проф. Ангелов.
"Хубавата новина е, че ЕК сключи договор за допълнителни количества ваксини от първата доставена в България - на "Пфайзер". Българската държава участва в това споразумение с индикативни количества към днешна дата - близо 2 млн. 900 хил. ваксини. Спокойни сме, че ще имаме достатъчно количества ваксини за всички български граждани. В процес на регистрация е и ваксината на "Астра Зенека". Индикативните количества от тази ваксина са близо 4 млн. и половина. Осигурили сме ваксини за всеки един български гражданин", заяви още той.

От Щаба очакват към средата на февруари да пристигнат и първите дози от ваксината на AstraZeneca, а първа фаза на ваксинирането да приключи в края на месец януари. След нея

започва ваксинирането на втора фаза – домове за възрастни и учители.

В момента се уточнява как точно ще се извършва процесът на ваксиниране. Здравният министър изтъкна, че желаещите да се ваксинират в домовете за възрастни хора са около 21%.

„Имаме готовност да ваксинираме и желаещите в секционните избирателни комисии и по конкретно в мобилните избирателни секции“, каза още здравният министър и обяви, че вече в страната са имунизирани над 14 000 души. Според данните в Единния информационен портал до сряда у нас са ваксинирани 15 780, като 1619 от тях в последното денонощие. До момента у нас са пристигнали около 30 000 дози, достатъчни за над 16 000 души. В същото време Ангелов заяви, че противоепидемичните мерки може да бъдат облекчени в началото на месец февруари.
"Обмисляме промяна на мерките, което ще стане от началото на февруари. Единственото нещо, което ще бъде променено, ще бъде в сферата на висшето и средното образование", категоричен бе той.  От 25 януари започва масово антигенно тестване на българските учители, за да се види каква е

скритата заболеваемост сред учителите и за да преценим дали да стартираме

частично присъствено обучение на българските ученици“, съобщи още здравният министър. Той изтъкна, че е имал среща с директорите на 6-те региона в страната и за целта ще бъде направена организация, в зависимост от съответната характеристика на населеното място.

"Или ще става в училищата с екипи, които ще ходят от РЗИ, или от личните лекари, но предимно колегите от РЗИ ще извършват тази ваксинация. Имаме план да тестваме всички учители, той е съгласуван с министър Вълчев, за да видим каква е цялата карантина. Когато е ясна, ще решим каква част и кои ученици ще тръгнат присъствено, уточни проф. Ангелов.

Издават здравен протокол месец и половина преди изборите

"При конкретна дата на изборите ще представим здравния медицинския протокол, като това ще стане месец-месец и половина преди вота" заяви министър Костадин Ангелов. Той допълни, че в света няма агенция или учен, които да могат да предвидят каква е ситуацията. Ако знаем конкретната дата, ние категорично ще представим може би месец, месец и половина преди датата, която е обявена официално, този медицински протокол. Дотогава разработваме основните характеристики. Те, разбира се, са част от основните противоепидемични мерки", категоричен бе здравният министър. Той обясни, че има готовност да ваксинират и желаещите в секционните избирателни комисии. Основната ни цел е ваксинирането на участниците в така наречените мобилни секции. Те ще имат основна задача да осъществяват гласуването на карантирираните лица и лицата в изолация", каза още проф. Ангелов. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.