Розово сърце дава едри плодове, Ники – богата реколта
3

Какъв сорт домати да изберем?

Розово сърце дава едри плодове, Ники – богата реколта

Вносните са с хубав вид, но безвкусни

 

През последните две десетилетия сортовата структура на доматите в България съществено се промени.
Българските сортове домати бяха изместени чуждестранните, характеризиращи се с добър пазарен вид и продължителна съхраняемост, но отстъпващи по вкусови качества на местните домати.

Не бива да се забравя, че недостигът на пазара на домати с добри вкусови качества се дължи в не малка степен и на финансовите затруднения на селекционните институции и намаленото родно производство.
Горните обстоятелства доведоха до недоволство на българския потребител от вкусовите качества на предлаганата на пазарите и в търговската мрежа доматена продукция, и до засилена носталгия към добре познатия традиционен вкус и приятна консистенция на нашите домати.
Борба
Като при всяка култура така и при доматите борбата срещу болестите и неприятелите е успешна, ако се прилага сбор от агротехнически, генетически, химични и др. мероприятия, с помощта на които фермерите да получават добра реколта. Изборът на подходящ сорт е един от най-важните моменти за успешно производство
Природата е създала голямо разнообразие от резистентност при дивите видове, където най-дълго време е протичала паралелната еволюция между патоген и гостоприемник. В резултат на естествения подбор в този случай са оцелели най-устойчивите форми. Затова и селекционерите се опитват в културните сортове домати да прехвърлят гени за устойчивост, съчетаващи и други ценни стопански качества, така че да се получи онзи сорт, който би устоял на съвременните вредители.
Хибрид
Сред ранните сортове домати е Ники F1 - хибрид за полиетиленови оранжерии и ранно полско производство.
Вегетационният период (от поникване до узряване на плодовете) на тези домати е около 100-102 дни. Стъблото е с къси междувъзлия, самоограничава растежа си след 4-5 съцветие и е добре облистено.
Плодовете са силно червени, кръгли, многокамерни, без зелен пръстен, средно тегло – 140-180 г, с много добра твърдост и добри вкусови качества. Устойчив е на тютюнева мозайка, вертицилийно и фузарийно увяхване, и нематода. Средният добив от декар е 6000-7500 кг/дка. Отглежда се на ниска опорна конструкция, едноредово 70/30 см или двуредово по схема 110+50/30-35 см.
Средноранното полско производство е най-широко застъпено в България.
Пловдивска каротина
Сред високорастящите сортове се отличава Пловдивска каротина. Вегетационният период на този домат е 104-107 дни. Сортът е създаден в резултат от междувидова хибридизация между културния вид Solanum lycopersicum – сорт Ачи и дивия вид Solanum сhilense и последващ целенасочен индивидуален отбор в разпадащите се хибридни генерации. В процеса на селекция са отбирани растения с оранжево оцветени плодове и интензивно червена месеста част, които впоследствие са стабилизирани. Без да се подценява важността от използването на дивите видове в качеството на донори на ценни стопански признаци, преди всичко на устойчивост към абиотичен и биотичен стрес и висока биологична стойност, трябва да бъдат отбелязани изключителните трудности и продължителността на селекционния процес при междувидовата хибридизация. Растенията са жизнени, с неограничен растеж. Стъблото е здраво, леко овласено. Неузрелите плодове са светлозелени, без зелен пръстен, а узрелите са с интензивно оранжев цвят, без напетняване. Плодовете са средно едри  (70-90 г), кръгли, 2-4 камерни, оранжево оцветени с вътрешна червено-оранжева месеста част.
Съдържанието на бета-каротен е около 60%, а на ликопен - 40% от общата пигментация, която достига до 6,5 мг. Съдържанието на витамин С е 50-60 мг - два пъти по-високо в сравнение с другите сортове. 
Продукцията е предназначена за прясна консумация и промишлена преработка в сокове, детски и диетични храни. Устойчив е на вертицилийно и фузарийно увяхване. Ценността на сорта се определя от високата биологична стойност и уникалното съчетание в плодовете на посочените три компонента - витамин С, ликопен и бета–каротен, притежаващи високи антиоксидантни свойства. Този сорт постига среден добив е от 4500-5500 кг/дка. Доматите се отглеждат на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 см, едностъблено, на 6 съцветия.
Златен фонд
Местните популации и сортове са известни „като златен фонд на селекцията“. Формирайки се под влияние на продължителен естествен или изкуствен отбор в една или друга местност, те много добре се приспособяват към неблагоприятните условия на даден район.
Много от местните сортове се разглеждат не само като източници на адаптивни признаци, но и като геноносители на устойчивост към патогени, на добри вкусови качества на плодовете и други стопански ценни признаци.
Най-новият сорт е Розово сърце, чиито качества вече са оценени от потребителите и търсенето е изключително голямо. Насажденията са високи и са подходящи за отглеждане както в култивационни съоръжения, така и на открито - при полски условия за ранно и средноранно производство. Вегетационният период (от поникване до узряване) е от 105-108 дни, което определя сорта като средноранен. Сортът Розово сърце е създаден от  колектив в институт „Марица” в Пловдив чрез многократен индивидуален отбор в местна популация домати, известна в района на Пловдив като Момино сърце.
Преминал е успешно двугодишно изпитване на РХС (Различимост, хомогенност и стабилност) в Изпълнителна агенция по сортоизпитване, апробация и семеконтрол (ИАСАС) е утвърден от Експертната комисия при същата агенция за нов сорт. Сортът е защитен със сертификат през миналата година, издаден от Патентно ведомство. Включен е в схемите на сортоподдържане и семепроизводство на ИЗК „Марица“ – Пловдив. Произведени са първите количества семена, които вече се предлагат в търговската мрежа. Растенията са мощни, а стъблото е средно дебело със средно дълги до дълги междувъзлия. Листата са светли, двойноперести, полунаведени, с по-дребни листчета, леко засукани към върха. Съцветията са прости, разположени през три листа, формиращи 2-4 плода. Неузрелите плодове са със зелен пръстен, който почти изчезва в ботаническа зрелост. Узрелите плодове са наситено розови, сърцевидни, много едри със средната маса 300-550 г, многокамерни, непукливи, месести, без целулоза, с нежна кожица и текстура, с оптимална твърдост и съхраняемост. Сухото вещество е 5,2% Високото съдържание на общи захари и титруеми органични киселини определят приятния сладко-кисел вкус. За добрите вкусови качества допринася и типичния доматен аромат, нежната кожица и текстура.
Сорт Розово сърце е устойчив на вертицилийно увяхване. При полски условия средните добиви са между 4800-6500 кг/дка. При оранжерийни условия могат да се получат и много по-високи добиви – 8 хил.-9 хил. кг/дка. Розово сърце се отглежда на висока опорна конструкция, едноредово по схема 70-80/30-35 см, едностъблено, на 6-8 съцветия. Сортът не изисква специални почви, за предпочитане са топли, дълбоки, аерирани, влагоемни и плодородни. Изисква редовно поливане, торене и целесъобразна растителна защита
Нискорастящ
От нискорастащите сортове домати, които селекционерите от института „Марица” определят като подходящи за екологично производство, е сортът Копнеж F1. Отличава се с големи добиви и е подходящ както за прясна консумация, така и за преработка в сокове и концентрати. С този сорт е търсена такава селекция, която повишава натуралните антиоксиданти в доматчетата и  запазва традиционния български доматен вкус. 
Растенията са мощни, добре облистени. Неузрелите плодове са със зелен пръстен, който при узряване изчезва, узрелите – равномерно наситено червени, много едри (средно тегло – 220-280 г), кръгли, многокамерни, твърди, непукливи, с много добри вкусови качества. Съдържанието на сухо вещество 4,9-5,2%. Високото съдържание на общи багрила и ликопен – 8,29-9,95 мг%, определя високата биологична стойност на плодовете. Устойчив на вертицилийно и фузарийно увяхване. Сортът се отглежда на висока равна леха, без опорна конструкция, по схема 120+40/40 см. Средният добив е между 5500 и 7 хил. кг/дка.
Трапезен
Друг български сорт е домат Български трапезен F1. През 2014 година този уникален сорт бе отличен с почетен медал за иновация и ново изобретение на Петото национално изложение "Изобретения и Иновации в раздел Растениевъдство". Сортът е безспорно повод за национална гордост.
Развива мощна коренова система и дебело стъбло. Съцветията са прости до междинни. Растението е добре облистено и издържа на високи и ниски температури (което е характерно за климата в България).
Доматите Български трапезен F1 са едри със средно тегло от около 280 грама (250 – 300 гр.) с интензивен апетитно червен цвят и нежен доматен аромат. Имат перфектни вкусови качества, месести отвътре и не съдържат целулоза в месестата част. Твърди и непукливи със страхотни транспортни качества.
Ако сте производители и разполагате с полиетиленови оранжерии, то можете да се възползвате от прекрасните качества на този хибрид, а именно от устойчивостта му към някои заболявания. Домати Български трапезен F1 са устойчиви на вертицилиум, тютюнева мозайка (жълта мозайка, аукуба) и фузариум. Този сорт е и високо толерантен на алтернария, антракноза, септория. Можете да отглеждате домати Български трапезен F1 и на открито, с предварително приготвен разсад от семена. Домат Български трапезен F1 е подходящ за ранно и средно ранно производство. Ако търсите сорт червен домат, при който плодовете да са изравнени в рамките на съцветията и да нямат издребняване на горните съцветия, то това е този сорт.
Семената е необходимо да бъдат засяти предварително в контейнери или саксии за разсад, след което младите фиданки могат да бъдат засадени в оранжерии от полиетилен или на открито. Този сорт е подходящ за отглеждане от професионалисти (производители) и от хоби градинари. Домати Български трапезен F1 имат всички вкусови качества, които го правят подходящ за прясна консумация. Перфектен за салати, може да бъде използван и за приготвяне на различни рецепти с домати на фурна – домати пълнени с ориз например.

Мондиал става за зимно производство

На пазара тази пролет се предлагат и тези сортове, изпитани в България:
Берберана F1
Ранен сорт със силен и компактен растеж. Изключително качествени плодове 250-300 грама и повече, с наситен червен цвят и превъзходен вкус. Добре облистено растение. Подходящ както за производство 5-6 китки, така и за по-дълга реколта 10-12 китки за рекордни добиви. Плодовете не издребняват. Препоръчва се за полиетиленови и стъклени оранжерии.
Бенатар F1
Много мощно растение с големи листа, препоръчват се 2200 растения/дка. Без аборти, без напукване през лятото. Плодове с отлична трайност, без кочан. Първите 3-5 китки узряват дружно.
Мондиал F1
Превъзходно съчетание на ранозрелост, много устойчивост и изравнени, едри плодове. Дори през най-мрачните периоди при типично зимно производство запазва плодовете и продължава да плододава, затова се препоръчва за зимно, ранно отопляемо и неотопляемо и за есенно производство.
Белфаст F1
Ранен до средно ранен сорт домати за производство в оранжерии и на открито на колове. Силно и компактно растение с регулярно залагане на китките - средно 5-6 плода/китка. Издържлив на високи температури - не изресява и не се пука. Плодовете са кръгли, едри 250-300 грама, изравнени, с наситен червен цвят и отлична трайност. Без зелен пръстен и без кочан. Плодовете не се стичат, когато се режат. Важна особеност са кръглите плодове, което ги отличава от повечето сортове. Много добре се опрашва. Да се разсажда на по-рядко 45-50 см. Висок добивен потенциал.
Димероса F1
Впечатлява със своята изключителна ранозрелост. Растението е средно облистено с бързо развитие. Подходящ за отглеждане за кратка реколта (до 6 китки) в култивационни съоръжения за постигане на висок ранен добив. Отличен за зимно производство в оранжерии на почва или субстрат. Устойчив на бронзовост. Чувствителен на опрашване с хормони, препоръчва се опрашване с бомбуси. Плодовете са с едрина 220–250 грама, овално плоски и много изравнени.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.