0

В един от южните квартали на столицата цял покрив е окичен с рози. Те цъфтят от пролет до есен, а около тях жужат пчели и всякакви мушици.

В един от южните квартали на столицата цял покрив е окичен с рози. Те цъфтят от пролет до есен, а около тях жужат пчели и всякакви мушици.

Отглежда ги Жана Илиева, която е превърнала покрива в истински декор от приказките. Идеята да използва покрива като красиво място за отдих й дава майстор, който дошъл да прави ремонт в жилището. Така тя се вдъхновява и купува покривната част, на който създава истински градински шедьовър.

Стълба

Към покрива води кокетна дървена стълба, от която се стъпва на пространство около 25 кв.м. Там има малка беседка, която до преди две години беше обсипана с водопад от пълзящи трендафили, но за жалост при изненадващи смени на температурите са измръзнали през зимата, сподели Жана. В беседката сутрин или вечер стопанката със свои приятели се наслаждава на шумовете на града сред аромата от розови храсти, цъфтящи във всички цветове на чаша кафе или вино.

Купи с вода

Първата й работа рано сутрин е да прегледа кои чашки на розитеса се разтворили, така че да се видят тичинките. Тях тя отрязва и ги подрежда или в стъклени купи с вода, за да ухаят или ги подарява с шепи на приятели. Прави така, за да удължи цъфтежа и да стане изобилен. Ако не ги откъснеш, те правят глави, появяват се шипк и розите спират да цъфтят, обясни стопанката.

Десет години

Как се стига до направата на тази невероятна градина. Покривът е настлан с посипка, а тя я покрита с дървен декинг от сибирска лиственица. Жана обясни, че това е руски дървен материал, който издържа на вода, студ и пек. Въпреки това всяка пролет се маже със специално масло за декинг. Този дървен декинг освен че създава уют, удължава живота на самия покрив. Освен декинга тя поставя и солар, който през цялата година й осигурява топла вода за бойлера в жилището. Има и с специална машина за листопада, вид прахосмукачка, която пуска през ден по време на листопада, за да не се задръстват улуците и съседните балкони.

Магнезиеви соли

Първоначално купува от разсадник около 60 корена рози. Засажда ги в най-големите възможни пластмасови сандъчета по три коренчета във всяко. Те събират около 70 кг. пръст. На дъното им поставя начупени керемиди, или начупени теракотени плочки за дренаж. Също почва за рози, която трябва да е по-богата. Не я сменя, а подхранва редовно растенията с растителни торове. Ежемесечно полива с разтвор на английска сол- магнезиева сол, което им помага да цъфтят.

След като засажда розите, прекарва до всяко коренче на цветята които отглежда капково маркуче от система за капково напояване. Не ми излезе скъпо, защото аз купих само материала, а наш приятел ми го инсталира. Инсталацията е с програматор и така програмирана, че дори и когато отсъства се задейства. Може да полива за определен ден, час и честота.

Въшки

Да имаш такава розова градина е огромно удоволствие, но изисква и много грижи. Освен, че всяка сутрин трябва да се почиства, стопанката следи за вредители. Обичайно розите се нападат от въшки. Това се случва най-често когато се редуват дъждове и слънце. Няма опасност когато времето се стабилизира. Проблемът е, че въшките водят до нашествие от мравки. Мравките се хранят с медния сок, който пускат въшките и се размножават. За да не допуска нашествието от мравки тя поставя къщички с боракс.

Жана се справя с въшките като облива растенията няколко поредни дни със сапунена вода. Едновременно почиства всяко растение с ръце.

Също така срещу въшки третира розите с разтвор на прясно мляко, йод и вода. Обичайно на литър мляко, капва няколко капки йод и два литър вода.

Подменя

Жана започва да подменя своята розова градина с вечнозелени храсти. Причината е, че за десет години розите са запълнили саксиите и нямат пространство за развитие. Тя ги подарява на хора, които си имат градина в двора. Проследявам какво се случва с моите цветя. Засега всички са се хванали и се чувстват прекрасно посадени в земята, разказа тя. Тя постепенно започва да отглежда вайгела, която се развива като цъфтящ храст в различни цветове. Тази година е посадила и фотиния, която е вечно зелена, а листата са с червени краища.


Цветята зимуват навън

Розите зимуват навън на покрива. През ноември Жана им прави резитба, а напролет втора. През септември започва да намалява подхранването, за да даде възможност на растението да си почине и да му окапят листата, за да не замръзне през зимата.

На резитба подлежи и вайгелата, която оформя като жив плет. Фотинията пък през пролетта ще реже във височина.

Изрязвам всичко, което е болно, цъфнало и по-старо. През есента не реже дълбоко, тъй като на покрива духа силно през студеното време, за да не замръзне растението..