Розопроизводителите получиха 3,3 млн. лв. субсидии за зимни пръскания

Розопроизводителите получиха 3,3 млн. лв. субсидии за зимни пръскания

Държавен фонд „Земеделие” преведе над 3,3 млн. лв. по схемата “Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по Националната програма за контрол на вредителите по трайните насаждения през зимния период“, прилагана през 2020 г. Това съобщиха от пресцентъра на разплащателната агенция.

Производителите на маслодайна роза за пръв път получават финансова подкрепа за растителнозащитни дейности. От субсидията се възползваха 3 263 стопани, които отглеждат трайни овощни култури, ягоди и малини. Плащането се извърши 30 дни преди указания срок – 30 юни.

Финансовата помощ е до 270 лв./ха с ДДС. Тя покрива направените разходи за зимните пръскания, които се прилагат в периода след преминаване на студовете до набъбване на плодните пъпки. Ще се изплаща само за препарати, закупени от лицензиран представител или фирма. Сред важните изисквание е те да са включени и в регистъра на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) за разрешените за употреба продукти за растителна защита.

Припомняме, че срокът за отчитане и представяне на документи за продуктите за растителна защита беше удължен до 15 май, вследствие на COVID-19.

По предложение на бранша миналата година Министерство на земеделието пренотифицира държавната помощ. Заради това беше увеличен и бюджетът по схемата с 8 млн. лв. (от 22 млн. лв. на 30 млн. лв.) за периода на прилагане на схемата - до края на 2022 г.

Финансовият ресурс по схемата за тази година е в размер на 6 млн. лв. Неусвоените средства ще бъдат разпределени през есента.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.