0

Р езитбата на рози не е сложно нещо и всеки може да я прави. Но, разбира се, за да имате успех, трябва да следвате няколко правила.

Резитбата на рози не е сложно нещо и всеки може да я прави. Но, разбира се, за да имате успех, трябва да следвате няколко правила.

Преди всичко трябва да знаете, че по-силната резитба ще даде като резултат по-силен нов растеж. Така че предварително трябва да сте наясно как искате да изглеждат вашите рози, пише „Рурълспраут“.

Правилото е, че розите се подрязват докато са в покой. От края на февруари до края на март е подходящото време за тази дейност. Резитбата се прави преди да започне новият растеж.

Стъпки

Първата стъпка е да премахнете мъртвите вдървенени стъбла. Вгледайте се отблизо и за признаци на повреждане или инфекция. Отрежете мъртвите стъбла възможно най-близо до основата. Дори да изглежда голямо, трябва да го жертвате, за да запазите доброто състояние на цялото растение. Розите растат бързо и загубата може да бъде компенсирана за няколко месеца.

Втората стъпка е да отворите центъра на растението, така че въздухът да може свободно да циркулира край стъблата и листата.

Направете стъпка назад и огледайте добре стъблата. Режете от основата нагоре. Това ви предпазва от грешката да направите излишни срезове.

В същото време трябва да премахнете и кръстосващите се стъбла, тъй като те се трият едно в друго и от мястото, където се допират, растението може да се инфектира.

Ако имате катерливи рози, премахнете леторастите, които стърчат навън.

Място

Винаги режете на няколко милиметра над листен възел под ъгъл 45 градуса. Не оставяйте голям израстък да стърчи над възела, тъй като това ще загрози растението. Но не режете самия възел, а малко над него.

Премахнете всички останали листа и цветове. Дори да не виждате с просто око вредителите, това означава, че те не са презимували в завитите листа. В някои случаи мъртвите листа могат лесно да бъдат отскубнати. При други са необходими градински ножици.

Почиствате

Почистите добре. Розите са красиви, но могат да бъдат нападнати от вредители. В повечето случаи можете да хванете проблема по време на вегетационния период. Но може да изпуснете нещата от контрол, ако сте заети с други неща в градината. Затова сега е моментът да махнете всички окапали по земята листа. По възможност, изгорете ги на открито или ги изхвърлете на подходящо място. Никога не слагайте заразени листа в компост.

Последната стъпка е да подхраните розите.

Новозасадените не се режат

Новозасадените рози не се подрязват, а за едногодишните рози е най-удачно да се приложи лека резитба. Избягвайте подрязването на розите през зимата, когато има ниски температури и сняг. Счита се, че по-силните растения се режат повече, а по-слабите и млади – по-леко. Винаги режете увредените клонки до здраво място. Прекалено старите стъбла също е препоръчително да се премахват.