Ровят във фирми с 50% държавно участие за връзки с наказаните по “Магнитски”

Ровят във фирми с 50% държавно участие за връзки с наказаните по “Магнитски”

Трябва да се индетифицират всички юридически лица, които се контролират от посочените имена в санкциите по закона “Магнитски”. Това обяви финансовият министър Асен Василев в МС по повод разширения списък на НАП със свързани фирми със санкционираните от САЩ.

Василев обясни, че от всички министерства са дадени указания на предприятията с над 50% държавно участие да разгледат същестуващите договори и връзки със санкционираните, но все още нямало обратна връзка.

Продължава работата и по установяването на хора били в управителни-контролни органи и обвръзани с наказаните от САЩ.

"Това, което сме направили като решение на МС, е по-тясно от дефиницията на свързани лица в ДОПК, по-тясно и от дефиницията за свързани лица в КПКОНПИ. Причината да е толкова тясно е наистина да се ограничи кръгът и ефектът върху държавните дружества. В Закона за обществените поръчки ясно се казва, че ако една поръчка би нанесла икономическа щета или застрашава икономическата сигурност на страната, това лице може да бъде изключено по допустимост. Смятаме, че решението на Министерски съвет е в границите на закона", заяви финансовият министър.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.