Галерия „Париж“ ще представи за 12-и път от създаването си изложба на известния наивист Росен Рашев-Рошпака. Тя се нарича „Врабчовото село“ и включва 14 нови творби, създадени специално за експозицията, която се открива на 10 октомври от 18.00 ч. и ще остане в арт пространството на ул. „Цар Самуил“ 47 до 30 октомври.

Врабчовото село е всъщност с. Медковец, което художникът често посещава през летните месеци. Дворът на селската му къща изобилства от различни птици, а Росен Рашев отдавна изследва живота им отблизо и дори отглежда пощенски гълъби. Огромното разнообразие от пернати го вдъхновява да ги рисува и да ги превърне в своеобразни метафори на всичко случващо се край нас. Ще открием птици семейства, които са обгърнали свидната си рожба от двете страни и я пазят от големия свят. Ще видим сърцатата врабка, която може би често срещаме в ежедневието, готова да пребори всички вятърни мелници по пътя си. Ще се запознаем и с големия жълт слон, който е срещнал малкия врабец и така се е зародило едно голямо приятелство. Ще се спрем и при птиците, приведени край бялата река – символ на всички, носещи своя личен кръст и, въпреки това, запазили слънчевия си поглед към живота. Със сигурност можем да припознаем себе си в някоя от тези Езоповски картини.

Росен Рашев твори в областта на наивизма със своя лична техника, която освен маслените бои включва и шиенето върху платното, което прави произведенията му ясно разпознаваеми и със свое собствено лице. Самият той казва, че така продължава гобленарството, ковьорната ни и текстилната живопис, защото „животът е дълго бягане и всички трябва да си предаваме и да поемаме щафетата един от друг“, припомня галеристката Надя Павлова. Точно с тази своя философия Рошпака сякаш дава нов живот на Радичковите врабчета и продължава по своеобразен начин живописната традиция на самобитната Лика Янко.

 

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

3 минимални заплати за независими творци с месечен доход под 1000 лева

Социален фонд за подпомагане на артистите и тружениците от независимия културен сектор ще има и той ще подкрепи всички свободни артисти от недържавната сфера, които са имали доход до 1000 лв. средно на месец за миналата година. Помощта ще бъде в размер на 3 минимални работни заплати плюс осигуровките и ще се получава в продължение на 3 месеца.

КултураВирус ни заразява с добро настроение насред пандемията

КултураВирус – с този код онлайн ще откриете новия хъб на културните дейци у нас. Мястото е Фейсбук, а идейният двигател на проекта – актьорът Георги Кацарски споделя, че иска да помогне на хората да останат усмихнати и позитивни дори по време на пандемията.