Росен Желязков: От юни свободно движение без карантина със съседите ни

Росен Желязков: От юни свободно движение без карантина със съседите ни

Премиерът Бойко Борисов и колегите му от Румъния, Гърция и Сърбия договорят на виртуална среща днес условията за свободно движение през границите без карантина. Очаква се да бъде възстановено нормалното придвижване от началото на юни месец, обяви транспортният министър Росен Желязков в ефира на БНТ.

„Имаше различни варианти, първоначално да са бизнес пътуванията със съответните протоколи по границите. Ще поискаме възстановяване на свободното придвижване на хора, разбира се, при пълно спазване на всички изисквания и протоколи за общи правила. Защото координираните действия са гарация за истинско свободно движение“, каза транспортният министър.

По повод готвения днес протест в Бургас на автобусни компании за случаини превози, Желязков коментира, че спадът в сектора се дължи на огромния спад в туризма. „Мерките на правителството способстват за връщане към нормалното състояние след пандемията. Ще се наблюдаваме какво се случва в Южното полукълбо, за да се подготвяме за пикове на болестта. Всички мерки, които се взимат са за по-дълъг период. Такава е и политиката на Европейската комисия чрез различни инструменти, такава е и политиката на правителството“, каза Желязков.

Ето защо правителството е предприело два вида мерки – социални и икономически за подпомагане. Сред първите такива са мярката 60 към 40, където подадените заявления за подпомагане са над 200 000. Желязков смята, че мярката трябва да са адаптира тепърва.

Министърът припомни и наскоро обявената мярка за 40 млн. лева, с които ще бъдат осигурени 40% от минималната заплата за заетите в автобусния превоз. Около 27 000 служители на компании ще получават по 290 лева на месец за период от половин година.

По думите му има автобусни превозвачи, които са по-засегнати от други, заради това част от мерки, които правителството осигурява чрез Българската банка за развитие, са насочени по осигуряване на ликвидност, отсрочване на кредити и други.

„Бяха пренасочени 160 млн. лева и включени в ОПИК за осигуряване на безвъзмедни средства за малките и средните фирми на стойност от 3 до 10 000 лева“, допълни Желязков и обяви, че работят по нов продукт за подпомагене заедно с Фонда на Фондовете.

По думите му тепърва предстои оптимизиране на схемите на линиите за превоз на пътниците, за които държавата изплаща компенсации на превозвачите. Но не пропусна да отбележи, че мерките за едни пораждат ревност в други, като посочи товарните превозвачи, които са били на първа линия като лекари и служителите в магазините.

Желязков отново припомни действията на държавата за промяна на пакет „Мобилност“. Българските евродепутатите заедно с единомислещите страни са внесли предложение за изменения в Европейския парламент. Очаква се председателят на ЕП да се произнесе дали предложенията, подкрепяни от България за отпадане на връщането на водача и камина, ще бъдат разгледани в пленарна зала.

По темата за финансовото състояние на БДЖ, Желязков каза, че „нито стотинка от ангажиментите към НКЖИ и БДЖ на държавата не беше преустановена, гарантирането на движението на хора е осигурено, както и целевите инвестиции. На 21 май ще бъде подписан договора за доставка на новите 10 локомотива", каза още Желязков.

Попитан дали „Български пощи“ ще получи компенсация за разпространението на печатни издания, министърът обяви, че кабинетът ще разгледа механизмите за компенсация и техния размер на едно от следващите свои заседания. По думите му с разпространението на печата държавното дружество е показало капацитет да предлага финансови и застрахователни услуги.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.