Росен Бъчваров: Не се очаква ресторантите да свалят цените

Росен Бъчваров: Не се очаква ресторантите да свалят цените

Не се очаква заведенията да намаляват потребителските цени в резултат на въвеждането на диференцирана ставка от 1 юли от 9%. Това стана ясно от думите на говорителя на НАП Росен Бъчваров пред Бтв.

В приходната агенция са изследвали този въпрос, тъй като ДДС се прилага повече от 50 години в Европейския съюз. На много места, където е въвеждана диференцирана ставка, в преобладаващата част от случаите крайният резултат не е намаляване на потребителската цена, а оставяне на определен буфер у търговеца. В контекста на ситуацията у нас това се счита за антикризисна мярка. Ресторантският бизнес ясно и недвусмислено каза, че 9 процента ще бъдат използвани като антикризисна мярка, като марж, който да остане у търговеца, а не нещо, което ще доведе до намаляване на потребителските цени, посочи Бъчваров.

По думите му, пицата, консумирана на място и тази, доставена за вкъщи, ще бъдат с различна ставка, защото такова е европейското законодателство. Ставката от 9 процента е за ресторантьорска услуга, организирана на място от търговеца, а не за пица, брашно, моцарела, доматен сос, обясни говорителят на НАП. Бъчваров заяви, че приходната агенция ще прилага разумно контролните механизми. „Данъчните органи също имат възможност да поръчват дистанционно пица. Но нека не изхождаме априорно от концепцията, че всички са разбойници“, каза Бъчваров. По думите му, според последната статистика от летните проверки по морето, между 8 и 10 процента завършват с глоби, в зависимост дали става въпрос за Южното или Северното Черноморие. Рисковете по отношение на ресторантите и нощните заведения са по-големи отколкото в останалите браншове, посочи Бъчваров.

Бъчваров заяви, че не може да коментира защо шефът на дирекция „Контрол“ в НАП Васил Панов напуска приходната агенция. Дали той си е вършил работата в Държавната комисия по хазарта – това е въпрос извън НАП. Не НАП го праща в комисията, има си установен механизъм, по който се избира и освобождава, поясни Бъчваров. Говорителят на НАП посочи, че Панов напуска приходната администрация след 30 години работа там по лични причини, а какви са те – само той може да отговори. Бъчваров припомни, че хазартът бе облаган с данъци до 2014 г., след това данъците бяха заменени с такси и излязоха от полето на дейност на приходната агенция.

Той коментира и одита на Сметната палатав НАП като поясни, че всичките 13 препоръки на одитната институция ще бъдат изпълнени. В дирекция „Големи данъкоплатци“ се проверяват всички 1000 фирми. Докато в останалите структури се селектират отделни фирми за проверка по установени критерии, например от 300 000 компании се избират 3000, поясни Бъчваров.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.