Мургави сънародници си докарват до 4000 лв. за няколко месеца от бране на билки и гъби. Пукне ли пролетта, още от месец май, та чак до късна есен родните „деца цветя“ хващат гората и се юрват да щавят нашата флора.

Пред изкупвателните пунктове се заформят дълги опашки от цели ромски фамилии, от баба до бебе. Метнали на гръб раници и чували, а в ръце с чанти, те стоически чакат, за да предадат набраните килограми билки, шипки, гъби. Парите, които ромите получават за 2-3 месеца, един работник в тежко промишлено предприятие няма да ги види и за половин година при средна заплата от 600 - 700 лв. А за хората от Северозападна България тези пари сигурно се равняват на помощите за цяла година от борсата.

Не може да им се отрече на нашите мургави приятели, че са изключително големи тарикати. Или както е модерно сега да се казва, имат гъвкаво мислене и притежават мобилност и креативност.

Един приятел казваше: „Гледай какво правят ромите, прави го и ти и няма да съжаляваш. Може да не станеш милионер, но от глад няма да умреш, както и от стрес и преумора също.” Няма да обсъждаме сега ромския манталитет и начин на мислене. Ще кажа само, че шапка им свалям на нашите доколкото може интегрирани братя. Да видиш ром в завод на струг или фреза, или да копае на полето, трудна работа. Там излизат мазоли на ръцете, пък трябва да се спазва и работно време, и трудови норми, че и качество. Да не се пуши, пие и слуша чалга на работното място. И всичко това за някакви си 700 - 750 лв. Не, това определено не е за ромите и за техните свободолюбиви сърца, нетърпящи оковите на контрола, трудовите норми и работното време. Виж, друго си е да се юрнеш на полето или в гората да береш жълт кантарион и шипки или пачи крак и манатарки.

Там няма норма, сам си шеф на себе си, а докато бачкаш, можеш и цигари да пушиш, и от джоба на дънките да извадиш пищовчето с мастика и да опънеш една яка глътка за остро зрение и охлаждане в жегата. Абе, да ти е кеф просто да работиш. И не на последно място - поработиш 4-5 часа и изкараш стотина лева. А ако си по-нахъсен и се скинеш от работа осем часа, като предадеш стоката в пункта, може да си тръгнеш и с два родни „зелени гущера”, т.е. с цели два стотака. За които в завода ще трябва да се скъсаш от бачкане поне една седмица.

И още нещо. Добре че са те, та поне отчасти благата, които така щедро е изсипала майката природа над нашата красива родина, да се оползотворяват. По полята и ливадите на България растат десетки лечебни билки. Те могат да заменят химията, която повечето от нас поглъщат всеки ден с шепи срещу различни болежки. И това истинско природно богатство така си и стои и не се използва. Добре че са ромите, та да оползотворят поне част от него и да ни покажат стратегическия път в тази посока. България е най-богата на билки в ЕС и при добра държавна стратегия това може да се превърне в печеливш отрасъл. А ромите да станат самоуки експерти. Това тяхно занимание вероятно е едно от малкото, за което няма да роптаят, а ще ги похвалят. Ето ти интеграция! А онзи, който реши, че 2 бона на месец или стотачка на ден са много, нека просто да се хване и той, вместо да мрънка. Лесно е. Взема си годишната отпуска и вместо да се пържи на плажа, тръгва по горите и по поляните. Хем спорт, хем разходка, хем така модерното напоследък еко.

По темата: роми билки берачи
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Прецаканите пенсионери

Пенсионерите като цяло са прецакани. Мисля, че по този въпрос едва ли някой ще възрази. Хората, на които им предстои да излязат в заслужен отдих (така се казва), обаче са двойно прецакани. Един път, защото трябва да си платят липсващия стаж и втори – точно защото този стаж им липсва, размерът на пенсията не е финансов фундамент.

Студенти на терен

Като се каже хайделбергски студент, се разбира вечният бохем, за когото ученето е само претекст за десетилетия волен живот.

Всекиму своето

Двойнствеността на самообявилите се за “протестъри” не е от вчера. Затова не се изненадахме, че иначе следящите под лупа всяко действие на прокуратурата, за да я обвинят шумно в превишаване на правата и, сега си мълчат. Мълчат за арестите в Лъки и в Пловдив на допусналите замърсяването на река, нищо не казват за задържането на шефката на болницата в Раднево и нейни служители, облажили са крупни суми пари, за сметка на персонала, оставен без заплати от месеци и болница затънала в дългове.