Около 15 жени с малки деца и бременни булки от ромски произход се събраха в махалата на село Войводиново в опит да се върнат в полуразрушените си къщи. Те бяха предвождани от двама мъже от „Столипиново” – Сава Бошнаков и Асенов, които се представиха, че са от Българския Хелзинкски комитет (БХК). Заедно с тях бе и екоактивистът Васил Къдринов от Пловдив, който бе довел фоторепортерка, представяща се за американска журналистка.

„Като кучета ни изкараха оттук. Кучетата ги прибраха, а нас? Ние по-зле от кучетата ли сме?”, крещяха ромките. Те обясняваха, че ще си запалят огньове и ще останат да нощуват в махалата, въпреки че къщите им са незаконно построени и че голяма част от тях са вече разрушени. „Имат право, докато не се произнесе съдът дали ще ги съборят къщите им, да останат в селото. Никой няма право да ги гони”, ги защитаваше Сава Бошнаков.

Ромките бяха докарани в селото с частни коли от „Столипиново” около 8 часа сутринта в събота. Връщането им не остана незабелязано от местните хора, които веднага се събраха и организираха протест срещу повторното им заселване във Войводиново. На мястото за минути бяха струпани и полицейски сили от районното управление в село Труд, екипи на Специализираните полицейски сили и на Жандармерията от Пловдив. Полицаите преградиха пътя на жителите на селото, които твърдо бяха решени да изгонят ромите отново от махалата. Опитите на мъже от Войводиново да заобиколят полицейския пост в началото на ромската махала не даде резултат. Около обяд при ромите отиде и кметът на Войводиново Димитър Тосев, който часове наред се опитваше да ги убеди да си тръгнат, за да не създават напрежение.

„Селото не желае вие да се върнете. Независимо какъв комитет ще дойде. Хелзинкски мен не ме интересува. Аз съм представител на хората от селото. Вие откакто живеете тук, толкова вреди сте нанесли. Може да работиш, но ви казвам какво е. Какви работи имате да търсите тук? Срещу вас се води дело. Трябва съдът да се произнесе какво ще се случи по-нататък с къщите ви. Не предизвиквайте хората”, им говореше Тосев. В отговор Сава Бошнаков му заяви, че е отишъл във Войводиново да подкрепи „тези бедни хора, не може да бъдат така на улицата, на произвола на съдбата. Вярвам, че всеки един нормален български гражданин ще разсъждава по този начин. Нужна е подкрепа в този момент. Всички сме граждани на тази България, независимо от етническия произход. И адвокат имаме. Евгени Костадинов се казва.”.

Колегата му от БХК Асенов обаче бе доста по-краен. „Аз го приемам това като БГ Джихад. Това е абсолютен джихад за мене. Това не е командос. Той е обикновен военослужещ. Той се опитал да извърши някакво престъпление. Може би пиян. Върнал се е, ударил човека. Отвърнаха му на удара при самозащита и давай сега, понеже са цигани, нямат права, нямат защита, давай сега да ги трепем. На Каракачанов ще му кажа, че и той е циганин. ”, заяви Асенов, който отказа да си каже малкото име. Според него вицепремиерът Каракачанов бил от племето „цингари” и не бил нито българин, нито македонец.

Преговорите с ромите продължиха около 4-5 часа. Кметът на Войводиново Димитър Тосев ги попита дали са плащали данъци за сгради и такса смет, защото контейнерите в махалата са стрували на общината общо към 80 000лева. „Както преди си живяхме нормално, така и сега ще си живеем нормално”, му отвърнаха жените. В отговор Тосев им заяви: „Няма нормално вече. Вие трябва да се научите как се строят къщи, как се плащат данъци, как се плаща данък смет. Колко данък смет и данък сгради сте платили? Колко? Къде ти е разписката? Хората от това негодуват”. Към преговорите се присъедини и зам.-кметът на община „Марица” инж. Петър Минков, който към 16 часа в съботния ден успя да убеди ромите да си тръгнат и да не създават провокации и напрежение. „В понеделник ще се съберем да обсъдим ситуацията в община „Марица”. Също в понеделник ще обявим къщите им за опасни за обитаване, за да не се върнат пак”, каза той. В същото време ромите попитаха кмета на селото как така къщите им са незаконни, а са записани като адресна регистрация в личните им карти. 

Ромките с децата бяха натоварени в цивилен бус, шофиран лично от кмета на Войводиново Димитър Тосев, който обеща да ги закара до ул. „Крайречна” в Столипиново. Веднага след това протестиращите хора от селото също си разотидоха, като се заканиха да подновят вечерните си протести и да се събират край църквата в селото всеки ден от 18 часа.

 

По темата: Войводиново
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Вторите проби потвърждават замърсяване на река Юговска с цианиди

Силно завишени стойности на свободни цианиди показва анализът на водните проби, взети от незаконната тръба на утаителя към хвостохранилището - Лъки 2, съобщиха от областната управа в Пловдив. Данните от вторите проби показват, че водите на река Юговска са замърсени с 12 милиграма на литър при норма на отпадъчни води 0,1 милиграма/л. 

Полицията задържа двама заради замърсяването на реките Юговска и Чая

Управител на дружество и отговорник на хвостохранилище са задържани за срок до 24 часа в ареста на РУ Асеновград заради замърсяване на две реки край Пловдив, съобщиха от полицията в града. 

Незаконно заустване от хвостохранилище напълнило две реки с цианиди

Незаконно заустена тръба от хвостохранилище на предприятие край Лъки напълнила реките Юговска и Чепеларска с цианиди. Това установи извънредна проверка на Басейнова дирекция „Източнобеломоски район“ , РИОСВ-Смолян и лабораториите към Изпълнителната агенция по околната среда и водите в Пловдив и Смолян. На място проверката извършиха министърът на околната среда и водите Емил Димитров, областният управител на област Пловдив Дани Каназирева и експерти.